Щастливо, по вода, тръгна Камерният

Пловдив Лайф

11-06-2013, 09:48

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Утре, на 12 юни, в Етнографския музей от 20.00 часа ще свири румънското трио А-ТОН

Ще му върви по вода, казаха си снощи музиканти, публика и гости, след като малко преди да бъде официално открит 49-ия Международен фестивал на камерната музика в Пловдив порой прибра концерта на именития струнен квартет „Димов” в залата на Етнографския музей.

За късмет преди старта на емблематичното събитие се появи и „Черен Петър” – Коминочистачът талисман. Естествено се вписа в празничната атмосфера с приветствените си думи за най-стария в Европа фестивал на камерната музика с пловдивски знак и подкрепа за кандидатурата на града за Европейска столица на културата – 2019 зам.-кметът Стефан Стоянов.

Респектиращо интерпретираните от квартет „Димов” творби на Веберн, Хиндемит и на единствения в творчеството на Верди струнен квартет в ми минор взриви публиката. Това бе концерт подарък за взискателните меломани от юбиляра проф. Димов, когото МФКМ удостои с почетния си знак и диплом за 75-годишнината му. Известният музикант, педагог и общественик, който многократно със своя едноименен квартет е бил гост на Международния фестивал на камерната музика, получи поздрав – кошница цветя, изпратена от министъра на културата д-р Петър Стоянович специално за събитието. Че събитието наистина се е случило, документира и Стефчо Автографа, другият талисман под тепетата.

Утре, 12 юни, на същото място – Етнографския музей, и от същия начален час – 20.00, щастливо стартиралият 49 Камерен фестивал ще приветства румънското трио А-ТОН.