20% повече руски туристи чакат в Слънчев бряг

От 15-и юни, 100% от цялата хотелска база на "Слънчев бряг хотел холдингс" ще бъде заета с летовници

Силен туристически сезон очакват хотелиерите в Слънчев бряг. По информация на туроператори, очакваният ръст на руските летовници в курорта е около  20%. Повече са почиващите и от Румъния, Унгария, Чехия, Полша и други централно и източноевропейски страни, в сравнение с миналата година. Запазва се интересът и на туристическите пазари в Германия и Израел. Прогнозният общ ръст на туристите в курорта е между 5 и 10 %.

"Още от 15-ти юни, 100% от цялата хотелска база на "Слънчев бряг хотел холдингс" ще бъде заета с туристи", съобщи изпълнителният директор на дружеството Пейко Янков. Най-висок е ръстът в резервациите тази година на руски туристи, уточни директорът на холдинга.

"Факт е, че ръст на руски туристи има не само в България. През последните години на икономическа криза, руските туристи са желани във всички европейски курорти и ние също се конкурираме за тях с предлагане на модерни условия и хотели, с по-големи възможности за избор и подходящи туристически пакети. Културната, езикова и историческа близост между двата ни народа е от съществено значение, но това няма как да бъде единственият фактор за определяне на избора на руските туристи", коментира Янков.

Една от новите тенденции тази година е масовото ранно записване на туристите още през януари и февруари, когато се ползват най-големи отстъпки. Досега това беше практика на немския пазар, вече се прилага от всички, включително и от българските туристи. Записванията в Русия за българското Черноморие са започнали дори още през декември м. г. В момента България е в Топ 5 на туристическите дестинации за Русия, уточни Янов.

Друга съвременна тенденция е развитието на автотуризма. Все повече европейци посещават Слънчев бряг с автомобили. Стратегическото географско положение на България и близостта ни до Централна и Източна Европа е предимство за нас при автотуризма пред съседните ни туристически дестинации Гърция и Турция. Отново обаче възниква проблемът с инфраструктурата и повече паркинги, допълва Янов.

Въпреки ръстът на руски туристи, туристите от Германия заемат най-голям дял от летовниците в хотелските бази на "Слънчев бряг хотел холдингс" и през тази година. Според Янко Янов, и в близките 10 години Германия ще бъде най-големият пазар за българския туризъм.

"Тенденциите в международния туризъм ги задава немският пазар. Германия не е единственият определящ фактор на българския туристически пазар, но остава един от най-важните", уточни Янов.

Дружеството участва в най-големите туристически борси и работи с над 30 туроператорски фирми, включително най-големите туроператори на световния пазар.