Супер комедията на Итън Коен "Почти представление" с премиера в Бургас

Бургас Лайф

11-06-2013, 10:25

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Явор Гърдев качва Хамлет на покрива на Летния театър

Звездният екип на спектакъла започва с автора Итън Коен - едната половина от звездното дуо братя Коен - Итън Коен, носител на четири Оскара и девет номинации за Оскар

След като обра всички големи театрални награди за сезона със спектакъла си "Хамлет" от У.Шекспир, Явор Гърдев представя за първи път на публиката в Бургас на 8 юли от 21 часа в Летния театър новия си спектакъл "Почти представление", потенциален кандидат за театралните награди през следващия сезон.

Спектакълът е копродукция на продуцентска къща "Bright Light Entertainment" и Младежки театър "Николай Бинев". Звездният екип на спектакъла започва с автора Итън Коен - едната половина от звездното дуо братя Коен - Итън Коен, носител на четири Оскара и девет номинации за Оскар. "Фарго", "Няма място за старите кучета", "Да отгледаш Аризона", "Бартон Финк", "Изгори след прочитане". Само преди броени дни братя Коен получиха и "Гран при" на фестивала Кан за последния си филм.

Режисьорът Явор Гърдев е носител на "ИКАР 2013" и "АСКЕЕР 2013" за режисурата на "Хамлет", представлението което получи награда "АСКЕЕР 2013" за "най-добър" спектакъл.

Михаил Билалов – бургазлията, който след като получи награда "АСКЕЕР" за "изгряваща звезда" през 1994 г. замина за Франция, за да се върне триумфално на българска театрална сцена през 2010 г. и вземе награда "ИКАР" за главна мъжка роля в спектакъла "Козата или Коя е Силвия" също под режисурата на Явор Гърдев.

Синът на големия бургаски актьор Георги Билалов,който зрителите напоследък гледаха в ролята на Джаро от сериала "Под прикритие", за първи път ще играе на театрална сцена в любимия Бургас.

Георги Стайков, когото всички помнят в блестящата му роля на бунтаря от филма "Вчера",магнетичното изпълнение в "А сега накъде", след многобройните си, над 40 участия във международни филмови продукции,

също се завърна изключително успешно в България  първо на българския екран със сериала "Къде е Маги", а сега и на театралната сцена в новия спектакъл на Явор Гърдев "Почти представление".

Продуцентът на проекта Асения Стайкова, заедно с режисьора Явор Гърдев са поканили за участие в спектакъла и прекрасните артисти Анастасия Лютова, Иван Несторов, Станка Калчева, Искра Донова и младите Николай Йовин, Юлиян Петров, Елена Телбис, Виктория Лакова и Мартин Лаков.

В звездния екип на спектакъла са и сценографа Чавдар Гюзелев, костюмографа на Даниела Олег Ляхова, автора на музиката на Калин Николов. Преводът е на пиесите и поемите е на Жозеф Бенатов.

След блестящия си успех на Международния театрален фестивал "Варненско лято 2013", спектакълът "Почти представление" ще има и своята бургаска премиера на 8 юли от 21 часа.

Три едноактни сатирични пиеси и три поеми са обединени в спектакъла "Почти представление" – това са само част от филмите на братя Коен - икони в съвременното кино. В трите едноактни сатирични текста на Итън Коен, които се поставят за първи път в България,  темата е адът на земята и след това. 

В "Чакане" един мъж се изправя срещу несигурно бъдеще на несигурно място, което прилича на обикновена чакалня … за рая или ада. Умира ли надеждата, ако сме мъртви? Неговата тревожност и отчаяние ни препращат към творбите на Кафка, Сартр, Бекет и Пинтър.

В "Четири пейки" се сблъскваме с необичайната среща между добронамерен тексасец и англичанин от тайните служби. Тази среща променя и двамата, но само единият оцелява.

В "Дебат" властният и нетърпящ възражения старозаветен Бог безмилостно обижда новия Бог на любовта. Злобните нападки завършват с неочаквано възмездие. Всички последвали обрати и промени на гледната точка – в това се включват дори и зрителите – водят до конфликти, които са не по-малко смешни от първоначалния дебат.

Умни, смешни и провокативни, тези текстове разкриват една неочаквана страна от големия талант на Итън Коен.