Борим се да запазим цената на тока, заявиха от ДКЕВР

Не мога да се ангажирам, че цената ще бъде очакваната от правителството, заяви Анжела Тонева

Мисля, че ще изразя общото мнение на всички членове на ДКЕВР като кажа, че ще се стремим при пълна прозрачност в контакт с представителите на гражданското общество да запазим цената на електрическата енергия, заяви Еленко Божков, член на ДКЕВР, съобщи БГНЕС.

Ще се стремим да отворим възможностите за износ на електрическа енергия и по този начин да помогнем за излизането от колапса, каза още Божков.

"Ситуацията сега далеч не е розова. Ние изнасяме около 100-150 мегавата и има транзит на електрическа енергия около 250 мегавата - 1,5 милиарда киловата от началото на годината", заяви той. От ДКЕВР искат да дадат възможност за износ на 5 милиарда киловат часа.

Председателят на ДКЕВР Анжела Тонева също подчерта, че комисията в краткосрочен план ще работи за създаване на възможност за увеличаване на износа на електроенергия.

Тонева съобщи, че и в момента се работи по новия механизъм за ценообразуване на електроенергията. Очаква се до края на седмицата новата методика да бъде публично представена.

"Надяваме се никой да не пострада, надявам се на разбиране от всички дружества", призна Тонева, но заяви категорично, че "няма да пострада цената на парното".

"Не бих могла да се ангажирам, че цената на електроенергията ще бъде такава, каквото правителството очаква да бъде", добави тя. С премиера Пламен Орешарски си обещахме сътрудничество, подчерта Тонева.