Осъм, Росица и Янтра могат да прелеят, предупреждава МОСВ

В 9 области в страната е обявен "оранжев код" заради очаквани интензивни валежи

Повишена опасност от разливи има в поречията на реките Осъм, Росица и Янтра. За това предупреди Министерството на околната среда и водите, като се позова на метеорологичната прогноза за следващите дни.

От МОСВ са изпратили предупреждение за повишено внимание до оперативните звена – Гражданска защита, Напоителни системи и областните управители. Възложено е на басейновите дирекции да уведомят общините в най-критичните поречия.

В МОСВ е постъпила информация от синоптиците на БАН за очаквани интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури. През нощта на вторник срещу сряда водните нива в реките ще започнат да се повишават, като на места тези повишения ще са съществени.

Вследствие на очаквани интензивни валежи през следващите 2-3 дни са възможни локални разливи, предимно в северните части от страната (поречията на реките Огоста, Искър, Осъм, Вит и Янтра), както и по поречието на река Струма и притоците на река Марица в горното й течение (реките Чепинска, Тополница, Въча).

За девет области на територията на страната е обявен код "оранжево" заради очаквани интензивни валежи от 20 до 50-60 литра на квадратен метър.

Най-застрашени от порои са областите София, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Благоевград, Пазарджик и Пловдив.

За столицата прогнозата е за интензивни валежи, по-късно през деня и през нощта срещу сряда придружени от гръмотевици. Очакват се и градушки. Количествата дъжд в София за 36 часа - до сряда сутринта, ще са между 30 и 35 литра на квадратен метър.