Подписаха Интегрираният воден проект

Мисия

11-06-2013, 14:43

Автор:

boshnakova1

Всичко от Автора

Кметът Живко Тодоров и фирма "Трейс" поставиха началото на дългоочакваният воден цикъл

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров и главният изпълнителен директор на "Трейс груп Холд" инж.Цветан Цонев подписаха днес договора за изпълнението на строително-монтажните работи по проекта за водния цикъл на Стара Загора. Спечелилото конкурса обединение "Воден проект – Стара Загора" е в състав "Трей груп Холд", "Пи Ес Ай" АД, "Водстрой 98" и "Инфраструктурно строителство" ЕООД.

Стойността на поръчката е 26 961 871,52 лв. без ДДС. В рамките на проекта ще бъдат извършени следните дейности:

  Изграждане на главен колектор 1 и 2, и отливен канал на дъждопреливник;
  Изграждане на канализация на квартал "Кольо Ганчев-запад";
  Изграждане на улична канализация на квартал "АПК";
  Изграждане на битово-фекална канализация на с.Богомилово, община Стара Загора – II етап;
  Изграждане на битово-фекална канализация на с.Богомилово, община Стара Загора – III етап.

Проектът се финансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г.". Срокът за изпълнението му е 10 месеца от датата на подписване на договора, т.е. до 11 април 2014 г. Строителството ще започне до няколко седмици, уточни Живко Тодоров.
"За нас е изключителна чест да подпишем договора за този толкова важен проект – каза на свой ред инж.Цветан Цонев. – Надявам се реалните работи да започнат до 2-3 седмици след подписването на договора и на протокол 2А, тъй като трябва да направим доставки, които вече са договорени – елементите за полагане на канализацията. Проектът е изключително амбизицозен за този срок, за който е предвидено да бъде изпълнен. Хубаво е, че работата е разпределена на няколко площадки, което ще ни позволи да работим с повече екипи и да съкратим времето за работа. В различните етапи на обекта ще работят от 300 до 500 човека, а с привлечените фирми за производство на бетон, бетонови изделия и материали за довършителните работи – общо до 600-700. Осъзнаваме напълно важността на проекта за старозагорци и бъдете сигурни, че ще направим всичко, за да завършим строителството в срок и качествено."

Управителят на "ВиК" ЕООД – Стара Загора инж.Румен Райков (вляво на втората снимка) съобщи следните подробности по проекта: "Това е частта, която ще завърши целия канализационен цикъл на Стара Загора. След 10 месеца градът ще бъде вече напълно канализиран. Това е много добре и за новата пречиствателна станция, която ще бъде донатоварена с товар, който до момента й липсваше, за да заработи още по-добре. Специалистите знаят, че най-трудно се чисти чиста вода, каквато има доста заради големия инфилтрат. С тази замърсяемост, която ще дойде от новата канализация, и с включването на квартал "Зора", което ще стане вече всеки момент, благодарение на действията на Общината, ще получим необходимия товар и ще заработим с най-добрите параметри. Радостно е, че именно "Трейс груп Холд" е успял да спечели търга, защото ги познаваме като изключително качествена фирма, работили сме с тях и с удоволствие ще работим отново." Инж. Райков за пореден път потвърди, че вода за Стара Загора има предостатъчно, което означава, че няма да има режим. Възможни са единствено спирания за по няколко часа само при възникване на авария по старите етернитови водопроводи, които все още са значителна част от всички в града – докато бъде отстранена. Поради усилената им подмяна с модерни тръби от полиетилен с висока плътност, които не аварират, "ВиК" – Стара Загора в момента е дружеството с най-малките загуби на вода по мрежата в цялата страна.


Относно канализацията в кв.“Зора“ кметът Живко Тодоров допълни следното: "Знаете, че имаше проблеми с нея. Там предприехме общи действия, за което благодарим на "ВиК" – Стара Загора – една фирма, с която партнираме много добре. Там има едни тръби, които от няколко години стоят, без да са положени. Сега приключваме процедурата за избор на изпълнител, който да направи изкоп, да се положат тръбите и да се реши проблемът на около 700 души, които живеят в няколко блока на кв.“Зора“. Следващата ни стъпка ще бъде и да решим проблема с положените преди години тръби в кв.“Кольо Ганчев“, откъдето всъщност влизат тези чисти води, за които г-н Райков говори и които пречат на работата на пречиствателната станция. Смятам, че до края на годината ще имаме решение на всички тези въпроси и Стара Загора няма да има проблем с канализацията, както, разбира се, и с водоснабдяването. Сега вървят големи ремонти по "Столетов", "Цар Симеон Велики", "Христо Ботев“ и "Гурко“, за което също благодарим на "ВиК", че намериха средства и полагат усилия да се смени водопроводът по всичките тези улици, защото когато ги направим, ако тази дейност не е свършена предварително, това означава разкопавания пак във времето. Сега това няма да се случва. Сега се създават неудобства за гражданите на Стара Загора, но ги молим за извинение – да потърпят няколко месеца, за да решим кардинално въпроса.“

6 големи консорциума са кандадити за изпълнение на строителството и на Регионалното депо за отпадъци на Стара Загора, съобщи още кметът.