Българинът размислил за забраната за пушене

Животът

11-06-2013, 14:58

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

44 на сто от нашенците не подкрепят тоталното ограничение

44 на сто от българите не подкрепят пълната забрана за пушене. Това показват данните от проучване на агенция "Ноема", цитирано от БГНЕС и направено по поръчка на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Интересен факт в изследването, е че процентът на хората, подкрепящи пълната забрана за пушене в заведенията е намалял с 14% и достига ниво от 34%. Отбелязва се и намаление на процента на непушачите, които подкрепят забраната. През 2013 г. техният брой е 46 на сто, а през 2012 г. – 61 на сто.

Според "Ноема" 46% от посещаващите често заведения не подкрепят пълната забрана и смятат, че предишният режим е бил достатъчен. Според данните в изследването, въведената преди година забрана се е отразила на пушачите, но само по отношение на броя на посещенията им на заведения - не и на навиците им.

76% от пушачите казват, че нито са се отказали от вредния навик, нито са намалили броя на изпушените от тях цигари. Забраната се е отразила само за 1% от пушачите, сочат още данните в изследването.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация съобщиха, че оборотите на хотелските комплекси са паднали с 30% заради забраната, а ресторантите и заведенията са доведени до състояние на практически фалит. Това е и причината те да поискат либерализиране на правилата за пушене на обществени места, предава бТВ.