Приеха стратегията за развитие на областта до 2020 г.

Мисия Пловдив

11-06-2013, 16:02

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Отделят над 2,4 милиарда лева за реализирането й

На  редовно заседание на Областния съвет за развитие беше обсъдена и приета  Стратегията за развитие на област Пловдив за периода 2014 – 2020 г. Настоящата стратегическа рамка за развитие на област Пловдив има за цел да намери необходимия баланс между интересите на ключовите заинтересовани страни: държавните и местни власти, бизнеса и местните общности в рамките на областта.  От друга страна, област Пловдив като част Южния централен район играе важна „интегрираща“ роля, имаща ключово значение за осигуряване на оптималното функциониране на системата за регионално развитие в страната.

Настоящият рамков документ ще бъде основа за създаването на плановете за развитие 2014 -2020 на 18-те общини в област Пловдив. Финансовият ресурс за осъществяване на настоящата Областна стратегия за развитие на област Пловдив 2014-2020 г. възлиза приблизително на 2,431 млрд. лева.

Около 42% от тези средства са предвидени за изпълнението на проекти в сектор водоснабдяване и канализация на общините, което е пряко свързано с наличните възможности за финансиране на такъв вид проекти в рамките на Оперативните програми.

32% от финансовия ресурс в област Пловдив пък са за проекти в областта на транспорта и транспортната инфраструктура, като не са включени предвидените средства от републиканския бюджет и оперативните програми за проекти с национално и регионално значение.

За проекти в сферата на подобряване на градската среда, културата и туризма са предвидени около 18 % от финансовите ресурси. Областната стратегия е отворен средносрочен документ и може да бъде актуализиран при промени в нормативната база и стратегическите документи.