Фекални води заливат Ботаническата градина край Балчик

Мисия Добрич

11-06-2013, 16:13

Снимка:

Dobrichutre.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

РЗИ ще проверява отново за разлива

Регионалната здравна инспекция ще извърши проверка по повод на сигнала на Университетската ботаническата градина в Балчик за разлив на отпадни води на територията й, съобщиха от здравната институция.

В архитектурно-парковия комплекс се изливат мръсни води със специфична силна миризма на фекали  от изграденото през 2004 година временно трасе на градската канализация.
От теча е преовлажнена голяма част от Гетсиманската градина, унищожава се ценна растителност, има опасност от свлачищни процеси, заяви Петя Георгиева - инспектор по озеленяването в парка.
По думите й при силен дъжд с вятър корените на дървета могат да загният и стволовете да паднат, както се е случило преди две години. Тогава отново при овлажняване на почвата от фекални води в защитената местност са изгубени две дървета - копривка и райска ябълка.

Университетската ботаническа градина сигнализира институциите за проблема от 2006 година. Всяко лято с настъпването на активния туристически сезон и отварянето на почивните бази, както и след поройни дъждове течът на мръсни води от временното трасе, което е изградено извън територията на градината, се възобновява, допълни Георгиева.

Директорът на дирекцията "Обществено здраве" в РЗИ – Добрич д-р Юлия Чалъкова коментира, че през миналия сезон е провеждана среща с представители на общината, областната управа, "ВиК" и други заинтересовани институции, но очевидно мерките за решаване на проблема не са изпълнени.