Мъж напсувал давещия се Асенчо

Животът

11-06-2013, 16:15

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Още по Темата:

13-годишно дете се удави в напоителен канал

13-годишното дете потъна в напоителен канал край Брестовица

След три дни Асенчо щеше да завърши шести клас. Днес момчето е положено в ковчег. Родителите му са потънали в мъка. Близки и приятели са дошли в къщата им в Брестовица, за да му кажат сбогом. Вчера малкият Асен се удави в напоителен канал близо до селото.

Около 13.30 часа той заедно с шестима приятели тръгнал към водоема. Момчето скочило да се къпе. Водите били придошли, телцето потънало, никое от останалите деца не могли да му помогнат.

“Малките се разкрещели. Започнали да викат за помощ”, разказа със сълзи на очи бащата Бойко Найденов. “След минути минал мъж с кола. Децата го спрели, той видял Асенчо, наругал ги, казал им "цигани" и подминал. "Момченцето ми е било още живо. Можел е да му помогне", ридае опечаленият баща. "Оставям го на Господ. Дано и този мъж се дави в мъка, както моето дете в канала”.

Половин час по-късно мъртвото момче е извадено от друг човек.

На място пристигнали полицаи и Съдебна медицина. Телцето минало аутопсия. Останалите деца били разпитани.

Асенчо има още пет братя и сестри. Погребението му ще бъде утре.

Местните хора наричат канала “убиец”. Разказват, че през последните години повече от 10 души са потънали в него. “Последно се удави детенце от махалата в Перущица. Преди това баща и син от Устина паднаха и не ги видяхме”, разказа пред Plovdivutre.bg близък на почерненото семейство.

Каналът се стопанисва от “Напоителни системи” ЕАД. Съоръжението е строено преди повече от 25 години. Водата захранва и частна водноелектрическа централа.

Каналът минава през няколко населени места в пловдивско. В Брестовица разказаха, че на места е дълбок 3 и повече метра. В Перущица водата тече на метри от ромските къщи. Липсват елементарни мерки за обезопасяване. Хората от региона многократно са подавали сигнали за слагане на мрежа. Такава няма никъде.

Plovdivutre.bg ще следи темата.