Английската гимназия - четвърта по успех в страната

Мисия Пловдив

11-06-2013, 16:58

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Възпитаниците й със среден успех Отличен 5.66 от матурите

Добър 4.34 е средният успех от матурата по български език и литература на учениците от Пловдив и областта. Резултатите са с четири хилядни по-добри в сравнение с миналата година, това съобщи Иванка Киркова – началник на РИО-Пловдив.

Слабите оценки от този изпит са 254 или 4.91 на сто, а отличните оценки са 17,16%. Най-масовата оценка на матурата по български език е четворката. Тя е поставена на близо една трета от зрелостниците.

Значително по-високи са резултатите от матурите по чужди езици. Класацията води испанския език, където зрелостниците са постигнали среден успех от 5.80, следван от италианския и немския език с много добър 5.42 и френски с 5.08. Средният успех от изпита по английски език е 4.80.

Киркова уточни, че на матурите по чужди езици се явяват предимно ученици от езиковите гимназии, което обяснява и по-добрите резултати по тези предмети.

И тази година най-нисък е успеха по география и икономика, който беше най-желаният предмет за втора матура от учениците. Средният успех е 3.36, а двойките са 30%.

Първото място по най-добри резултати от зрелостните изпити в Пловдив и областта оглавява Езикова гимназия „Пловдив” със среден успех отличен 5.66. Учениците на елитното училище са изкарали и най-много пълни шестици - 51. Този резултат отрежда и четвърто място на гимназия в национална класация.

На второ място сред училищата в Пловдив и областта е Езикова гимназия „Иван Вазов”. Там средният успех е 5.42. На трето място изненадващо се нарежда СОУ „Васил Левски” в Карлово, където учениците са постигнали среден успех от 5.21.

Последни в класацията са учениците от Професионалната гимназия по кожени изделия. Средният успех там е едва 2.87, предава радио Пловдив.