Излязоха имената на още четирима банкери с досиета в ДС

Политика

11-06-2013, 18:03

Снимка:

24 часа

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

От март 2013 г. комисията по досиетата започна огласяването на бившите агенти

Комисията по досиетата продължава да публикува данни от отварянето на досиета на българските банкери.

Днес бяха обявени агентите на ДС в "Корпоративна търговска банка" и "Алианц Банк България".

От март 2013 г. комисията по досиетата започна огласяването на принадлежност на членовете на управителните, контролните и надзорните органи и прокуристите на банките в България. Те подлежат на задължителна проверка по закона за досиетата.

До сега са проверени и "Тексимбанк", Банка ДСК, "Интернешънъл Асет Банк" (бивша Първа източна международна банка и "УниКредит Булбанк".

Комисията по досиетата обяви днес проверката за принадлежност, която е обхванала 24 лица, заемали или заемащи ръководни постове от създаването на банката през 1994 г. досега.

Най-известното име сред тримата установени сътрудници е на Людмил Гачев - член на Съвета на директорите на Корпоративна търговска банка в периода 1994-1995 г. Той е разкрит като агент "Михаил".

Сътрудник на ДС е и Александър Пръвчев - член на Съвета на директорите на Корпоративна банка в периода 1995-2000 г.

Третият разкрит сътрудник на ДС е Кирил Калинов - член на Съвета на директорите на Корпоративна търговска банка в периода 1994-2000 г., вербуван през 1984 г.

От "Алианц Банк България" беше обявено името на Стояна Колева Кръстева. Тя е член на Съвета на директорите на "Ямболска търговска банка" до 1997 г. Вербувана е през 1983 г. Псевдонимът й е Теменуга.