Узаконяват ромските гета

Най-доброто от печата

12-06-2013, 06:19

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Изключва се възможността да сеузаконява нещо в защитени територии

Ромските махали в градовете и селата ще бъдат узаконени със специална поправка в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Това съобщи депутатът от БСП Димчо Михалевски малко след като временната парламентарна комисия гласува 3-месечен мораториум за събарянето на незаконни къщи, когато са единствено жилище на собствениците. В периода на забраната кабинетът се задължава да промени ЗУТ.

Тъй като в казуса с мораториума, възникнал вследствие на споровете около рибарското селище “Ченгене скеле”, попадат и ромските гета, Михалевски заяви , че те ще се узаконяват по специален ред. “Промените в закона ще дадат възможност на общините да гласуват нарочни подробни устройствени планове (ПУП) за тези квартали. Ясно е, че те няма как да отговорят на застроителните стандарти - за плътност, отстояние на сградите, височина и т.н.”, каза Михалевски.

Така плановете ще вкарат в рамките на закона съществуващото, вместо багерите да го събарят като незаконно, обясни той. 

С узаконяването на ромските махали по специални правила според депутата ще се решат и ред други проблеми, като например кражбите на ток. “Те сега крадат ток, защото енергото не може да присъединява незаконни постройки”, смята Михалевски. По думите му по същата причина не могат да се решат и други благоустройствени въпроси. 

Михалевски изключва възможността от това изключение в закона да се възползват примерно вилни селища или незаконни обекти в защитени територии. “Ще запишем в закона, че подобни ПУП-ове могат да се правят само когато става въпрос за единствени жилища на хората. Изключвам изобщо възможността да узаконяваме нещо в защитени територии”, каза депутатът от БСП. 

Предложението за мораториума за незаконните строежи бе внесено преди седмица в парламента от Сергей Станишев и група депутати от левицата. 
“Поне сто души ми се обадиха да ми благодарят, след като се разбра за мораториума. И между тях нямаше нито един баровец с незаконна вила, построена в защитена територия”, заяви вчера Михалевски.