Ревизия на лобистките закони на ГЕРБ

Най-доброто от печата

12-06-2013, 06:32

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Чистят близо 80 нормативни акта от обслужващи текстове

Работна група в парламента ще ревизира законите на ГЕРБ и ще ги изчисти от лобистките текстове, които обслужват определени икономически кръгове. Това съобщи вчера лидерът на БСП Сергей Станишев.
„Според проучвания на неправителствена организация над 80 от законодателните текстове, предложени и приети от ГЕРБ в предишното Народно събрание, защитават определени монополни интереси. Затова ще бъде съставена парламентарна група, която да ги разгледа и изчисти”, обясни соцлидерът. Според него трябва да има един цялостен антимонополен пакет от мерки, които да дават равен старт за бизнеса и условия за честна конкуренция.
Станишев отчете, че наследеното от ГЕРБ е по-лошо от очакваното, като бюджетът на държавата е тотално пробит. „Има
гигантски неразплатени средства
и изключително ниска събираемост. Във всеки сектор ГЕРБ са заложили мини, които има опасност да гръмнат всеки момент”, описа картината соцлидерът.
Във всяко министерство започнали да изкачат неразплатени стари сметки. В сектор „Отбрана” те са около 140 млн. лв. През август пък трябвало да се върне и заемът от 800 млн. лв. за фермерите, изтеглен от старото правителство. Освен това на последните заседания на кабинета „Борисов” са били приети 22 решения, с които е похарчен оперативният резерв в бюджета близо 300 млн. лв.
„Констатациите не са наши. Те бяха направени от служебното правителство, което излезе с доклад, в който се посочваше, че можем да загубим 750 млн. лв. от еврофондовете заради забавяне и нередности, заложени още при управлението на ГЕРБ”, уточни соцлидерът. Той разказа, че при посещението си в Брюксел миналата седмица е разговарял с вицепрезидента на ЕК, който също е изразил тревогата си, че България изостава сериозно в усвояването на евросредствата.
Едно от първите официални посещения на Пламен Орешарски като премиер ще бъде в именно в Брюксел, където основна тема ще бъдат спешните мерки в тази област, обясни още Станишев. За да онагледи заварената от управлението на Бойко Борисов ситуация в страната, соцлидерът цитира и тревожните данни на НСИ, според които 75% от децата у нас живеят в риск от бедност, а безработицата е достигнала 14%. „Хората живеят тежко. Всеки разход им е като воденичен камък”, отбеляза Сергей Станишев. Той бе категоричен, че усилията на всички в момента трябва да бъдат насочени към
подобряване благосъстоянието на хората
а не към партийни битки, минаващи през Брюксел и евродепутатите.
Председателят на БСП изрази разочарование от поведението на евродепутатите на ГЕРБ, които в понеделник открито са лъгали колегите си от Европейския парламент. Станишев припомни, че единственото правителство, което е имало подкрепата на „Атака”, е било правителството на Борисов. „Волен Сидеров не подкрепи правителството на Орешарски. Евродепутатите да не лъжат така нагло, а да си спомнят с чия подкрепа управляваше ГЕРБ”, настоя Станишев. Той обяви още, че е готов по всяко време да се откаже от имунитета си.
“Веднъж си дадох имунитета, давам го пак! Винаги съм на разположение, при постъпване на такова искане от прокуратурата. Ако помните, миналия парламент си дадох имунитета, и сега няма да се бавя и един ден”, увери Станишев.