Ако Тезджан не поиска изслушване, се признава за виновна, заяви Карамаринов

Може да я накажат не до живот, но за много години, коментира шефът на федерацията

Надявам се уличената в употреба на допинг Тезджан Наимова да поиска изслушване, защото ако не го направи, на практика признава вината си. Това заяви пред Дарик босът на леката атлетика в България и президент на Балканската асоциация на атлетическите федерации Добромир Карамаринов.

„Тя има право да поиска изслушване. Ако не поиска такова, това означава признаване на вина и автоматично преминаване към налагане на санкция. Ако поиска изслушване, ще бъде осъществено. Надявам се на него тя да представи сериозни аргументи как това вещество е попаднало в нейния организъм", заяви президентът на Балканската асоциация на атлетическите федерации.

„Нека да не предричаме - изслушването трябва да бъде поискано официално и в писмена форма", каза още той.

„Това е един процес, в който сме имали диалог както с нея, така и с нейния треньор. Ние сме организация, която трябва да следва стриктно правилата и да се придържаме към фактите. Към момента имаме положителна „А" проба и положителна „Б" проба, от което произтича моментално спиране, което е временно, на състезателните права", обясни Карамаринов.

„Не мога да кажа с какво помага забранената субстанция (дростанолон - б.р.). Щом е в списъка на забранените вещества, значи не би трябвало да се използва. Не искам да предричам нещата, но я грози доживотно отстраняване като евентуална сакция. Има и други варианти, но това е в целия процес на разследването".

„Съществува теоретична вероятност да не бъде наказана до живот, а за много на брой години. Не искам обаче да насочвам нагласите към едно или друго наказание. Имам контакт с треньора й. Надявам се да поиска изслушване", завърши Карамаринов.