Майстори на хората със зрелищно надиграване на Античния

Пловдив Лайф

12-06-2013, 12:12

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Баща и дъщеря във вихъра на нестинарски танц на "9-ти километър"

Първият Балкански фолклорен фестивал у нас „Хопни ми, тропни ми” ще покаже майсторството на любителските клубове, запалени по българските хора, тази събота от 17 часа на Античния театър. На красивата сцена ще се изявят 15-те най-добри самодейни формации, победили конкуренти не само от Пловдивска област, но и от цялата страна, съобщи за Plovdivutre.bg Андрей Иванов, спонсор и организатор на мащабното фолклорно надиграване. Пловдив ще се включи с 3 клуба „Бъклица”, „Веселие” и „Чародейци”. Най-добрите танцьори ще получат правото да играят рамо до рамо с професионалистите на пищния Международен фолклорен фестивал. Форумът е любимото събитие на пловдивчани от културния афиш в града на тепетата и ще се проведе в края на юли.

Състезанието ще протече в два кръга – автентично хоро и хореографска разработка. Вторият кръг ще е по-зрелищен, с нови и нетипични елементи и всъщност там ще се види майсторството на хореографите и на танцьорите, разкри Иванов. Професионално жури от Академията за музикални, танцово и изобразително изкуство ще оценява уменията на 15-те клуба. Това са проф. Даниела Дженева, Антон Андонов и гл.ас. Благовеста Калчева.

„За победителя ще е голяма чест да играе български хора заедно с професионалистите на Международния фолклорен фестивал. Наградата на община Пловдив е огромен стимул за отборите”, каза още спонсорът. Той самият е запален любител, но неговият клуб не е сред първениците, които ще видим в събота. По-голямата част от танцьорите са започнали да играят хора с цел поддържане на фигура и дух и въобще не са предполагали, че заниманието ще ги накара да се влюбят в тях. Можеш да обикнеш българският фолклор истински, щом го разбереш и научиш хората, разказва още Андрей. Някои от любителите играят вече осма година и само непредвидено и негативно събитие в живота им може да ги накара да се откажат от танците, убеден е той. Начинаещите, които са започнали от нулата, вече знаят да играят от 50-60 до 100 хора.

Над 80 български клуба са се борили за правото да участват на финалния фестивал на Античния театър. От април миналата година всеки петък в Пловдив са се надигравали по 3 български самодейни формации, като на края на месеца е излъчван победител.  

Третата част на надиграването в събота продължава с афтър партито в комплекс  „9-ти километър” с много игри, изненади и настроение. Гвоздеят ще бъде нестинарски танц край басейна. Ще го демонстрира един от танцьорите от софийските клубове заедно с дъщеря си. Всички, които се престрашат ще могат да се включат във фолклорното приключение. Специални гости ще бъдат гръцки танцьори от Солун.  

Събитието се организира с помощта на спонсори и съдействието на община Пловдив.