Разкарват Цветанов из сградите на прокуратурите

Бившият вътрешният министър ще говори след разпита

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов пристигна в спецпрокуратурата, където ще бъде разпитан за незаконните подслушвания. Той беше придружен от адвоката му Менко Менков.

Цветанов обеща да говори, след като излезе от спецпрокуратурата. Единственото, което каза беше в отговор на въпрос за това как си обяснява, че проверката на НАП започва точно сега. Коментарът му бе: "Всичко, което започва нали виждате, че е тенденциозно, така че…".

По-късно той излезе и заяви, че прокурорите са променили мястото на връчването на призовката на Софийска градска прокуратура.

След като излезе адвокатът му Менков обясни, че той все още не е обвиняем и че прокурорите са променили мястото на връчване на постановлението и са ги уведомили преди малко. Цветанов коментира новата данъчна проверка срещу него и каза, че не е запознат, запознал се е от медиите. "Мога да кажа, че за периода, в който беше осъществена проверка за мен като физическо лице, за семейството и за всички около семейството, знаете, че бях единственият, който даде възможност публично всичко да бъде оповестено. И няма нищо, което бих могъл да коментирам", каза Цветанов. Той подчерта, че не се притеснява от факта, че бившият шеф на НАП Красимир Стефанов сега е депутат от ГЕРБ.


Цветанов ще бъде разследван заради незаконното подслушване на политици, журналисти, бизнесмени и лидери на опозицията. Той може да получи до 8 години затвор, ако прокуратурата му повдигне обвинение и докаже тезата си в съда.

Престъплението, за което обвинението откри данни е "допустителство по служба" - бездействие, в резултат на което е допуснато подчинени нему длъжностни лица да извършат престъпление. При разследването стана ясно, че двама служители на СДОТО са признали за незаконните подслушвания.

Бившият земеделски министър Мирослав Найденов е защитен свидетел по делото за незаконно подслушване. Найденов публично обвини Цветанов, че е подслушвал масово по време на мандата на ГЕРБ, министри, президент, журналисти, политици и лидерът на опозицията.