Цветан Груев е новият подуправител на БНБ

Портфейл

12-06-2013, 11:20

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Окончателно! БНБ с терен за нова централа (+)

В пленарна зала гласуваха 179 депутати, от които 175 бяха "за”

Депутатите избраха Цветан Гунев за подуправител на Българската народна банка.

От общо 179 депутати 175 гласуваха "за", двама бяха против и двама се въздържаха. Цветан Гунев ще е с ресор Банков надзор.

Той ще носи голяма отговорност да следи всичко за регулаторната рамка, заяви управителят на БНБ Иван Искров.

Цветан Гунев е завършил УНСС. От 1982 г. започва кариерата си като кредитен инспектор в ДСК, през следващите години работи като счетоводител, данъчен инспектор. От 1992 г. е на работа в БНБ.
След избора си в Народното събрание Гунев ще влезе в изпълнение на задълженията си на 16 юни. Мандатът му ще е от 6 години.

По време на дебатите по избора депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви, че БНБ трябва да очаква от това Народно събрани стъпки в посока нормално пазарно регулиране на отношенията между банките и кретидополучателите.

"Финансовата система е стабилна, но трябва да знаете, че има много неуредени въпроси между кредитополучателите и кредитните институции. Част от недоволството е насочено към определени такси, към ипотечни кредити. Нека БНБ да очаква от това Народно събрани стъпки в посока нормално пазарно регулиране на отношенията между банките и кретидополучателите", коментира Цонев.

Цялата криза се дължи на загубата на доверие. Този въпрос трябва да се реши, като се възстанови доверието между субектите в икономиката, заяви от парламентарната трибуна новият подуправител на БНБ.

Цветан Гунев обясни, че контролът върху класифицираните банкови кредити има на няколко нива – от външните одитори на банките и от управление "Банков надзор" към БНБ.

"Посочени са всички критерии, по които всяка една кредитна експозиция трябва да бъде класифицирана в съответната класификационна група", каза Гунев. Той твърди, че т.нар. необслужвани кредити са не повече от 16%.
"За свиване дела на класифицираните кредити – това е трудна задача, тъй като това е чисто бизнес задача. Банките трябва да могат да решават тези въпроси”, каза още новият подуправител. Груев заяви, че единственото подобрение е от развитието на икономиката. „БНБ има правата и задължението да защитава и опазва целостта на банковата система и интереса на потребителите", подчерта Гунев.