Почина актрисата Жана Стоянович

В продължение на 36 години тя изгражда редица знаменити роли на сцената на Младежкия театър

След тежко и продължително боледуване на 84-годишна възраст почина актрисата Жана Стоянович, съобщава "24 часа".

В продължение на 36 години от (1961-1997)  тя изгражда редица знаменити роли на сцената на  Младежкия театър.

Осен като актриса познаваме Стоянович и като сестра на покойния критик, журналист и писател Иван Стоянович (1930-1999). Тя е и леля на днешния министър на културата Петър Стоянович.

Преди да се превърне в една от най-ярките личности на Младежкия театър, който сега носи името на един от любимите й приятели и колеги Николай Бинев, Жана Стоянович играе две години в Бургаския театър. Там тя работи  заедно с режисьорите бунтари Леон Даниел, Юлия Огнянова, Вили Цанков и Методи Андонов и с актьорите Леда Тасева, Иван Тонев, Банко Банков, Ани Бакалова, Петьо Петров, Васил Димитров. Завършила е френска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и ВИТИЗ "Кр. Сарафов" при проф. Стефан Сърчаджиев (1960).

Дебютът й на сцената е в Бургас - Валя в "Иркутска история" от Ал. Арбузов. Играла е в "Иван Шишман" от К. Зидаров, "Чутна Яна" от Сл. Красински, "Рози за д-р Шомов" от Др. Асенов, "Варвари" от М. Горки, "Кухнята" от А. Уескър и мн. др. За първи път се снима в киното в "Утро над родината" през 1951 г. Участвала е в телевизионните сериали "Демонът на империята (1971), "На всеки километър" (1971), "Свобода или смърт" (1969), "Дунав мост" (1999), във филмите "Игрек 17" (1973), "Вампири, таласъми" (1992), "Тишина" (1991), "Тази хубава зряла възраст" (1985), "Някой пред вратата" (1987).

Последната роля на Жана Стоянович в киното е в новия филм "Аз съм ти" на режисьора Петър Попзлатев по романите на Димитър Димов и Теодора Димова, за която тя беше номинирана за наградите на Българската филмова академия. Актрисата има десетки роли и в постановки на Телевизионния театър в БНТ.

Опелото ще бъде отслужено в петък – 14 юни от 12 ч. в храма "Свети Седмочисленици" в София.
Поклон пред светлата й памет!