Путин награди Анжел Вагенщайн

Животът

12-06-2013, 14:00

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Пловдивчанинът с медал «Пушкин» за заслуги в културната сфера

Медал „Пушкин” бе връчен на писателя Анжел Вагенщайн и Максим Бенвенисти, председател на Организация на евреите в България „Шалом” за техния принос в укрепването и развитието на дружбата с Русия. Отличието е връчено на 11 юни 2013 г. на тържествена церемония в посолството на Руската Федерация в София от Н.Пр Юрий Исаков.

Високата държавна награда се дава с указ на президента Владимир Путин, подписан на 19 януари 2013 г. За първи път тази година сред наградените са двама български евреи – Максим Бенвенисти и  Анжел Вагенщайн. Освен тях сега високото държавно отличие на Руската Федерация получава и българката Станка Шопова – председател на Фонд „Устойчиво развитие на България”

Медалът  «Пушкин» се присъжда за заслуги в областта на културата и изкуството, образованието, хуманитарните науки и литературата и за голям принос в изучаването и опазването на културното наследство, в сближаването и взаимното обогатяване на културите на нациите и народите. До момента носители на отличието са 779 души от 84 страни, сред които са настоящи и бивши държавни глави, лидери на международни и национални организации и представители на културата и изкуството. Досега медала "Пушкин" от България са получили: Захари Захариев, Атанас Куртев, Маргарита Любомирова, Николай Малинов, Велиана Христова и др.