НАП погна абитуриентите за здравни осигуровки

Животът

12-06-2013, 15:13

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Първата вноска - за юли, трябва да се преведе до 25-ти август

Учениците, завършили вече гимназия, трябва да се осигуряват за здраве сами докато станат студенти или започнат работа, напомнят от НАП Пловдив. Причината е, че в периода между завършване на средното образование и започване на академичната година във висшето учебно заведение, бившите гимназисти не се осигуряват от републиканския бюджет, тъй като не попадат в нито една от двете категории – „ученици“ или „студенти“. През това време те следва сами да заплащат вноските си за здравно осигуряване, които са в размер на 16,80 лв. на месец.

Така например за първия месец от периода на самоосигуряване – месец юли, вноската трябва да се преведе най-късно до 25-ти август. НАП напомня това, защото в противен случай младежите може да се окажат с прекъснати здравно-осигурителни права.

В същия срок до 25-ти август еднократно се подава и декларация Образец 7. Формулярът може да бъде разпечатан от интернет страницата на НАП www.nap.bg и подаден след това не само на място в приходната агенция, но и по пощата като писмо или по интернет с електронен подпис. Отново в електронната страница на администрацията в рубриката „Електронни услуги със свободен достъп“ всеки може да проверява и следи здравния си статус, което става напълно безплатно с въвеждане на ЕГН.
НАП Пловдив уточнява още, че изключение правят зрелостниците, които веднага след завършване на гимназия започнат работа и са осигурявани от работодателите си.

Подробности или помощ при попълването на декларации и платежни нареждания за внасяне на осигуровки,  клиентите на НАП могат да получат на телефона за информация на агенцията 0700 18 700 на цената на един разговор.