Първите роботици у нас се обучават в Пловдив

Мисия Пловдив

13-06-2013, 07:47

Снимка:

Кадър от филма "Аз, роботът" с Уил Смит, 2004 г.

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Стартовата заплата на специалистите е 2 хиляди лева, според Техническия университет

Пловдивският филиал на Техническият университет за първи път през тази година ще приеме и ще обучи студенти по специалността Мехатроника. Студентите от тази специалност ще изучават роботостроене.

Собствени проучвания на Техническия университет показват, че стартовата заплата на един роботик, дори в България е около 2 хиляди лева. Причината е в нарастващото търсене на инженери по роботика, които досега не са били обучавани в България.

Приемът на документи на кандидат-студенти ще се извърши в периода от 17 юни до 5 юли по интерент, филиала на Техническия университет - София или регионалните центрове.

Филиалът в нашия град подготвя специалисти с инженерно образование в трите образователно-квалификационни степени – бакалавър, магистър и доктор. Обучението е по синхронизирани учебни планове и програми, а системата за трансфер на кредити позволява обучение и в европейски университети през определен период от следването. Има пълно признаване на изучаваните от студентите дисциплини и положените изпити в рамките на програма Еразъм. Общият брой на специалностите е 12. Като студентите могат да специализират и в инженерни направления за нуждите на отбранителната промишленост и специалните производства.

Дипломите на инженерите, завършили Технически Университет - София и неговия Филиал в Пловдив, се признават в цял свят.