Павлинка Кацарова пак сяда в кметско кресло?

Мисия Пловдив

13-06-2013, 08:25

Снимка:

Кметството в район "Южен"

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Бившата кметица на „Южен“ се стреми да оглави района отново

Бившата кметица на “Южен”, сега секретар, доц. Павлинка Кацарова се връща на кметския пост, съобщи в. „Марица“. Назначаването вече се обсъжда в общината, макар на пл. “Стефан Стамболов” и да има колебания. Людмил Русанов, назначен временно да изпълнява длъжността, отново ще заеме поста си на зам.-кмет.

През лятото на миналата година доц. Кацарова подаде оставка от кметската длъжност с гръм и трясък, след като на 5 юли стана участник в пътнотранспортен инцидент. Скандалът се разрази, след като в бюлетина на Областната дирекция “Полиция” се изнесе информация, че излизайки от паркинга на кметството със служебен автомобил, Павлинка Кацарова се е качила на тротоара точно на спирката на бул. “Македония”, ударила две момичета и е напуснала местопроизшествието. Случката бе пододробно описана в пловдивските медии.

Кметицата категорично отрича и до днес, че е блъснала момичетата и твърди, че е слязла от колата и ги е питала дали са добре. След като те са є потвърдили, че нищо им няма, си е тръгнала по задачи. Кметът Иван Тотев плътно заставаше зад Кацарова, но след бурните реакции в интернет форумите и от страна на съветниците от опозицията доц. Кацарова се принуди да подаде оставка. Неофициалната информация е, че лично Бойко Борисов, тогава премиер, накара Иван Тотев да махне кметицата, за да не се нагнетява напрежението срещу ГЕРБ.

Павлинка Кацарова обжалва акта на Второ РПУ за пътнотранспортното произшествие и в момента чака съдът да се произнесе. Междувременно миналото лято тя спечели конкурс за секретар в кметството, като тази длъжност е с ранг на зам.-кмет. По този начин си запази общинското жилище в новата кооперация до клиника “Селена” на Пещерско шосе, което й е било дадено, докато беше кмет на “Южен”. И до днес доц. Кацарова заема кметския кабинет със секретарка.
Администрацията на “Южен” е разделена на два лагера - единият е на Павлинка Кацарова, другият е на Людмил Русанов, разказват служители. Според тях Русанов е мек и кротък човек, а Кацарова е властна и държи да командва кметството. Докато го оглавяваше, беше уволнила част от чиновниците, други сами са напуснали. Освободен беше дори и зам.-кметът с добри познания в администрацията Атанас Панчов, човек на СДС.
Решението обаче трябва да мине през гласуване в Общинския съвет. Ако от страна на съветниците има съпротива, доц. Кацарова няма как да се върне на кметския пост.


Позиции

Помолен за коментар, Иван Тотев заяви, че не е чул за връщането на Кацарова. Чух, че Валентин Василев ще заеме този пост, но пък съм убеден, че той ще си остане директор на В и К, коментира кметът. Той обаче допълни, че обвиненията срещу Кацарова за пътнотранспортния инцидент не отговарят на истината.
Людмил Русанов беше лаконичен: Вършим си работата, ремонтираме улиците и тротоарите, правим паркинги, грижим се за зеленината и чистотата. Каквото реши кметът, това ще стане.