Палач се обяви против смъртното наказание

Мъжът променил позицията си след като сам влязъл в затвора

Джери Гивънс е привел в изпълнение 62 екзекуции в американския щат Вирджиния, но в крайна сметка сам се озовава в затвора и сега апелира за отмяна на смъртното наказание.

60-годишният мъж работи като палач в периода 1974-1999 г., но после е обвинен в пране на пари и е принуден да напусне.

"Екзекутирал съм 62-ма души - 37 чрез пускане на ток 3000 волта, 25 чрез смъртоносна инжекция. Запознавах се с всеки от тях 15 дни преди изпълнение на присъдата. Разговарях с осъдения, за да съм сигурен, че е готов за това, което му предстои", разказва той.

През 1999 г. Гивънс е обвинен в покупката на автомобил със средства, за които според съда той е знаел, че са от търговия с наркотици. Палачът от Вирджиния е осъден на 4 г. затвор за пране на пари. Зад решетките той има достатъчно време да преосмисли живота си, като постепенно стига до извода, че смъртното наказание трябва да бъде отменено.

"Накиснаха ме; бях невинен. И докато излежавах присъдата си, един ден се запитах: "А дали сред 62-мата, екзекутирани от мен, също не е имало несправедливо осъдени? Дали някой от тях не е бил невинен?", разказва Гивънс, според когото в САЩ, ако нямаш пари за свестен адвокат, си обречен на нечестен съдебен процес.