Протестиращи се обявяват против трамвай през Борисовата

Мисия София

13-06-2013, 09:04

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Няма да спират 94

Недоволните твърдят, че ще бъдат изсечени над 550 дървета

Днес граждани ще протестират срещу плана на Столична община да прокара трамвайна линия през Борисовата градина.

Недоволните са организирани във фейсбук групата: "Не на изсичането на Борисовата градина и естакадата на семинарията!".

Според плана на общината линията на трамвай 18 трябва да минава през "Никола Габровски", "Г. М. Димитров" и Борисовата градина. Протестиращите твърдят, че ще бъдат изсечени над 550 дървета. Според документите на общината обаче броят им е 91. От тях 4 са в лошо състояние, 67 в средно и 19 в добро.

Инициатори на събитието са Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт, инициативни комитети на гражданите от кварталите "Лозенец", "Дианабад", "Изгрев", "Изток", "Студентски град" и недоволни граждани. Те са категорични, че няма да толерират партийни символи и лозунги на протеста. Протестната разходка ще тръгне от кръстовището на Семинарията, Симеоновско шосе, гара Пионер, ул. "Никола Габровски" до бул. "Г.М.Димитров".

"Столична Община противопоставя най-екологичния транспорт - трамвая срещу екологията с изсичането на повече от 400 дървета за прокарването на въпросното трасе. Ние настояваме за запазването на трасето на трамвай № 18 с изграждането на крило на моста на метрото. Засичането ще бъде само 1 спирка, но при толкова гъсто населен район, какъвто е "Изток" метрото е недостатъчно, а и спира на твърде голямо разстояние", предлагат хората.