Депутатите добре да обмислят узаконяването на гетата, призова Фандъкова

Усилията на районните кметове да премахнат незаконните постройки, изведнъж ще станат невъзможни, твърди кметицата

Апелирам към народните представители - да обмислят много внимателно предложението за узаконяване на незаконните постройки, сред които са и ромските гета. Това заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Тя подчерта, че и в момента се подготвят устройствените планове в столицата, което е задача на Столична община, като в изготвянето на тези планове, имат право да участват и собствениците на постройки, които отговарят на изискванията.
Например за жилищния квартал "Факултета", вече има обявен устройствен план. "Общината вече работи за това и не е нужно да ни стимулират в кавички по този начин", коментира столичният кмет.
По думите й – през последните години усилията на районните кметове да премахват, макар и бавно, незаконни постройки, изведнъж ще станат невъзможни.
"В момента законът позволява всичко това да се случва, но не ни позволява да си свършим работата. Нека народните представители да не притискат общините, ние сме опитни, разумни хора и можем да дадем и добри идеи понякога за всеки един от законопроектите", отбеляза Фандъкова. Тя е притеснена от това, че народните представители като че ли не са си взели поука от случилото се през последните месеци.
"Хората настояваха за това да участват в дискусии при взимането на важни решения. Всички тези закони, които толкова бързо се вземат, мен ме притесняват, като предложението за узаконяване на ромските гета също ме притеснява", коментира още кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.