Съветниците се скараха за терен на Центъра

Мисия Пловдив

13-06-2013, 12:42

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Обявяват 3 дка на търг за над 1,5 милиона лева

Теренът на ул. „Цанко Дюстабанов” с площ малко над 3 декара до автогара "Юг" ще бъде продаден на търг с начална цена 1,5 милиона лева. Това реши общинският съвет. Предложението, което беше последно в дневния ред, предизвика ожесточен спор в пленарната зала.

Първа възрази Дани Каназирева. Тя се обяви против общината да разпродава големите имоти в централната част на града, тъй като те и без това са малко. Сега ние ще вземем и ще похарчим парите, но утре ако общината поиска да инвестира в детски заведения, зелени площи или офиси, няма да може да го направи заради липса на терени. Ако пък се освободи място - ще трябва да го купим на много високи цени.

Вносителят на предложението – зам.-кметът Димитър Кацарски обясни, че земята е предназначена за многоетажен паркинг, който ще облекчи проблема с недостига на места в района.

Славчо Атанасов от НИЕ също беше против общината да загуби атрактивния терен. Това е единственият имот в центъра на града над 3 декара. Защо там ще се прави паркинг за десетина автомобила, запита бившият градоначалник от трибуната. Старейшини от опозицията предложиха още общината да разчисти постройките и да ползва мястото за паркинг, като сама събира таксите.  Атанас Петков от БСП пък беше склонен земята да се продаде, но на цена над 2 милиона лева, но от ГЕРБ категорично отказаха. Така решението бе взето след повторно гласуване с 26 гласа срещу 13 гласа и двама въздържали се.

Скандал сред съветниците породи и предложението за продажба на терен на ул. „Софлу” 9. Николай Радев от левицата предложи вместо единствено финансова компенсация общината да поиска от бъдещите инвеститори да се разплатят с готови жилища, които да попълнят общинския фонд. Социалистът посочи, че след серия от продажби общината е изгубила доста недвижими имоти и е редно липсите да се възстановят.

Отвърна му Веселин Маневски от мнозинството, който посочи, че не бива да се търсят прекомерни дивиденти от инвеститорите, тъй като в момента пазарът на имоти и без това е в застой.