"Тракия" пред финал, полагат последните 7 км алфалт

Новините

14-06-2013, 06:15

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Очаква се магистралата, която ще свързва Бургас и столицата да е готова до 5-и юли

След строителство, продължило близо 40 години, магистрала "Тракия" ще бъде готова около 5 юли. Това обяви директорът на Агенция "Пътна инфраструктура" нж. Лазар Лазаров от 318-я километър на аутобана, откъдето започва полагането на асфалта на последните 7 км от отсечката.

"Магистралата трябва да е готова до края на юни, но договорът на изпълнителя е 15 юли. Необходими са около 5 дни за приемателната комисия, така че около 5 юли бъдещите ползватели ще могат да пътуват по магистралата", обясни Лазаров, предаде бТВ.

Инж. Лазар Лазаров уточни, че от 1974 г. насам строителството е спирано многократно заради липса на средства, но завършването на магистралата е станало възможно благодарение на европейските фондове.

"Магистралата ще бъде пусната, когато бъде готова", декларира и изпълнителният директор на строителната фирма PST Холдинг Иван Иванов, според когото няма да има никакви проблеми с получаването на Акт 16 за магистралата.

"Трудности съпътстваха целия проект, ще се пишат учебници по пътно строителство за магистрала "Тракия". Това е най-дългият и най-трудният проект",  допълни Иванов.

По думите му, ако на 1 юли България има готова "Тракия", това ще бъде историческо събитие – страната за първи път ще има цяла магистрала, която да свързва два важни града – София и Бургас.

Шефът на АПИ информира, че магистрала "Струма" ще бъде довършена през следващия програмен период – 2014-2020 г. Тогава предстои изграждането на най-сложния лот 3, в който има 15 км тунелни участъци.