Добро утро, Пловдив! Ще бликне червена вода от фонтана

Мисия Пловдив

14-06-2013, 06:00

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Заради деня на доброволното кръводаряване, водата пред общината ще почервенее

Времето започва да се усмихва. В Пловдив пак ще повали, но върви към оправяне. Синоптиците обещават, че петък ще мине без гръмотевици. Минималната температура в града ще е 14 градуса, максималната около 24. През почивните дни ще бъде чудесно и лятно.

14 юни е Световен ден на безвъзмезното кръводаряване. Световен ден на донора. Чества се от 2004 г. по инициатива на Световната здравна организация, Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец. Годишнина е от рождението на Карл Ландщайнер (1868 – 1943), откривател на кръвните групи.

По този повод фонтанът пред община Пловдив на площад „Стефан Стамболов“ ще бликне в червено. Заради деня на доброволното кръводаряване и хората, които спасяват живот на нуждаещи се.

Местната власт подкрепи проекта на Организацията на таласемиците в България и Българския алианс за кръводаряване, чиято идея е на 14-ти юни 2013-та година водата във фонтаните на централни места в Пловдив и други големи да бъдат оцветени с червена боя с цел поощряване на доброволното кръводаряване в страната ни.

Държавна опера-Пловдив прави пресконференция във връзка с оперния фестивал на Античния театър.

Ще пеят солистите Александър Носиков, Делян Славов, Деян Вачков, Елена Чавдарова-Иса, Ивайло Михайлов, Крум Гълъбов, Линка Стоянова, Нико Исаков, Стоян Даскалов, Таня Иванова и др.

Началото се поставя с премиерата на спектакъла "Атила" на 19.06. под палката на Лучано ди Мартино, Италия.

Програмата на фестивала:

19.06.2013 г., "Атила"

25.06.2013 г., "Аида"

30.06.2013 г., "Набуко"

05.07.2013 г., Гала концерт

Среща под небето с музиката на легендарни джазмени. Тази вечер от 21 часа проектът Singin 'n' Swingin' на Мира Кацарова отправя покана към жителите и гостите на Пловдив за музикална среща на открито. Пространството във вътрешния двор на Драматичния театър ще се превърне в запазена територия за големите имена в джаза, интерпретирани от Мира и триото Веселин Веселинов-Еко, Мирослав Турийски и Христо Йоцов.

Фестивалът "Пловдив чете" продължава. Програмата за днес:

14 ч. – НБ „Иван Вазов“

ИК „Жанет 45“

Божана Апостолова представя поредицата „Малката Божана“.

Деца от частна занималня „Мечта“ четат „Малката Божана в магазин за смехорийки“

16,30 ч. – НБ „Иван Вазов“

ИК „Хермес“

Премиера на „Любовни заклинания“ от Анита Тарасевич

Представя Емилия Каменова

17 ч. – къща музей

„Христо Г. Данов“

Национални награди „Христо Г. Данов“

18 ч. – Културен център

„Тракарт“

ИК „Сиела“

Премиера на „Апарат“ от Васил Георгиев

19 ч. – книжарница „Хермес“ – Централ

ИК „Сиела“

Премиера на „Руският съсед“ от Михаил Вешим

19 ч. – Фондация „Бъдеще за България“ (Постоянна експозиция Георги Божилов – Слона)

Дружеството на преводачите – Пловдив ще връчи наградата „Млад преводач 2012“ на Ангелин Мичев.

На 14 и 15 юни в Пловдив ще се проведе първото издание на фестивала STREET MASTERS. Фестът представя различните типове улична култура като хип-хоп танци, графити, музика и алтернативни спортове. Победителите ще могат да направят общ пърформанс и да демонстрират възможностите си на чуждестранни фестивали в рамките на следващата една година.

Организаторите на фестивала обещават да накарат градът да се раздвижи – на сцената на площад „Централен” в Пловдив ще забият едни от най-актуалните изпълнители на българската сцена... и не само.

Програмата ще бъде открита на 14 юни от 16 часа с импровизации по паркур от крюто на двукратния световен шампион Делян Димитров – Дидо. Освен това истинските ентусиасти за това да опитат нещо ново ще могат да се пробват в ходенето на въже в уъркшопа по слаклайн. В състезателната част на деня най-голямото училище за улични танци The Center ще организират хип-хоп денс батъл.