Курт капан за Вълка Наско

Спорт

14-06-2013, 02:15

Автор:

7 дни спорт

Всичко от Автора

Сираков излезе от Фейсбук, защото неговата истинска стена е на Герена

Наско Сираков се завърна! В Левски, във футбола. Да, Фейсбук ще опустее без него, но стената на Сирака винаги е била една – тази на Герена. Там са неговите най-славни постове. И като футболист, и като началник. Затова и през годините Тодор Батков винаги е капитулирал пред Наско. Особено когато е на зор. Като днес. Само преди 5 седмици адвокатът обясняваше как заради Сираков и Станимир Стоилов Левски е бил в застой повече от 5 години, как е бил пропуснат шансът отборът да се развие много повече, как тези двамата са докарали куп съмнителни чужденци, ударили сериозно по касата на клуба. 35 дни по-късно Тодор Батков се разкая по най-добрия за Левски начин – върна Наско Сираков на Герена. Назначи го за директор за трети път. С още по-голяма власт, с може би най-голямата, каквато е имал Вълка досега.

На Наско не може да му се отрече едно –

 

той е цар на партизанската война

 

умее до съвършенство да е в опозиция и да клати властта. Както с директни военни действия, така по системата на китайското капково мъчение – удря една и съща глава, но все на едно и също място. Леко, но завинаги. Докато главата не падне. При предишния си опозиционен период щаб-квартирата му бе кафенето “Бони и Клайд”. Там привикваше за инструктаж Гошо Петков и останалите му агенти в Подуяне. Същият този Птеков сега предизвика най-голямото вълнение в историята на Левски, непозволявайки на сините да станат шампиони на собствения си стадион. Няма как да е случайно. Няма как и моменталното завръщане на Сираков да е случайно. Тодор Батков може да е всякакъв, но е умен мъж. И няма как да не е прозрял, че е далеч по-добре, колкото и да ти е неприятен, Наско да е в Левски и да си първи, отколкото да е далеч от теб и да си втори.

Всъщност това са прозрели всички през годините. Начело с Гриша Ганчев.

 

Босът на Литекс дълго време чакаше Батков да направи глупостта

 

да изгони Наско. И веднага го взе в Ловеч. Неофициално, разбира се. Защото и Ганчев, и Наско са умни хора, знаят, че двойните агенти никога не трябва да бъдат разконспирирани. Защото винаги има начин да се върнат на първата си служба. Две години Сирака беше близо до Ганчев в Ловеч, две години Литекс беше безпроблемен шампион. Колкото и да е странно, ЦСКА също дължи страшно много на футболния ръководител Сираков. Като член на Изпълкома на БФС Наско е човекът, който на няколко пъти стопира идеята за изхвърляне на армейците от групата. Той бе гърбът на Боби, когато Михайлов въпреки разпоредбите на УЕФА не прати армейците при Велбъжд Кюстендил в трета дивизия. Наско може да е всичко, но знае как да пази футболните интереси. А тогава интересът на БФС изискваше ЦСКА да го има.

Сега интересът на Левски изисква Сираков. И той се завърна, а “А” група трепери от новите Вълчи времена. Може би най-жестоките. Защото в предишните два пъти на Наско му беше широко около врата. Имаше пари в изобилие, лоби в излишък, не му беше трудно да върти “А” група на пръста си. Сега обаче средствата на Герена са кът, но за сметка на това конкуренцията е огромна. Всеки от Разград до Пловдив ще

 

иска да щракне курт-капана на врата на Вълка

 

Всъщност това е мечтата на “А” група, откакто в тази джунгла командва Сираков. Него обаче едва ли го е страх. Защото, както сам обича да казва: “Ако никой не ме мрази, значи съм мъртъв”.

 

 

Печели играчи на комар

 

Наско Сираков е помагал по всякакъв начин на Левски. Дори с играта си на комар. Преди време Вълка ошушка до стотинка небезизвестния шуменски бизнесмен Пешо Ретрото. Свинарят така и не намери начин да погаси дълга си, та се наложи да прибягва до трансферен ход. Шумен се отказа от почти половината пари, които искаше за Миро Иванов, Деко дойде в Левски, а пък заради този жест Сирака опрости вземанията си от Ретрото.

Наско не се свени да играе комар с хора, на които по принцип трябва дори да е противник. Емблематичен е един случай с Коко Динев. Двамата са част от каре, което цяла нощ играе карти. Накрая Коко печели доста солидна сума от Наско. Всички са сигурни, че срещу това на другия ден неговият Вихрен няма да се напряга срещу кандидат-шампионите. Да, ама не – двата тима правят кърваво 0:0 на Армията.

“Нито ще спра да ходя на лов, нито ще спра да играя покер. Никога не ми е пречело да печеля титли и Левски да играе 28 мача за една година в Европа – тогава съм ходил на лов и съм играл покер. Няма да си сменям стереотипа на живот. Пак ще играя покер, когато имам възможност. И пак ще ходя на лов – когато имам възможност. Но това по никакъв начин няма да повлияе на представянето на Левски”, обяви вчера Наско в интервю за “24 часа”. Ще може да упражнява и друг любим спорт – шаха. Още повече че в Подуяне остава и любимият му партньор в тази игра Христо Йовов.

 

 

Може еднакво добре и да танцува, и да бие ЦСКА

 

Наско Сираков със сигурност е най-добрия танцьор сред футболистите. Твърди го не кой да е, а любимата гимнастичка на републиката Илияна Раева. И го казва не защото е негова съпруга. Просто с това я впечатлил най-много навремето. “От всички момчета на дансинга Наско танцуваше най-добре. Направо не повярвах, че е футболист, когато дойде да ме заговори”, връща се назад във времето примата на Нешка.

За разлика от много други известни хора Наско не се притеснява да е в центъра на купона. Нахлу преди време с гръм и трясък в “Денсинг старс”, където подхвана тогавашната любима на Божидар Искренов – Камелия Воче. Така танцува с нея, че накрая г-жа Сиракова просъска в ефир: “Този танц разпалва... ревност в мен”. Двамата обаче въпреки всичко продължават да са пример с дългогодишната си връзка. А за това кой командва вкъщи говори фактът, че Наско последен разбра, че дъщеря му Славея си е сложила силикон.

Ако нещо легендата прави по-добре от танците, е да бие ЦСКА. Което не му попречи през 1993 година да облече фланелката на вечния враг. Вярно, само за снимка в първоаприлския брой на “Меридиан спринт”, но и тя бе достатъчна да докара инфаркти на поколения левскари. Все пак Наско им се извини, като хвърли само за една година най-големия бой на ЦСКА. Първо вкара хеттрик за победата с 4:1, после наниза 4 за 7:1, а накрая добави един и за Ботев Пд при победата с 4:3 в края на годината.