Книга за Нобел акостира в Пловдив

Животът

14-06-2013, 10:10

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Трилогоията „Виното на надеждите” е посветена на Априлското въстание

Трилогията „Виното на надеждите” на писателя Михаил Кръстев – една от малкото, според критиците, брилянтни книги в съвременната българска литература, беше представена в културния център „Тракарт” в Пловдив.

Това е книгата на нашето време. Дори да не започнете от началото, на която и страница да отгърнете, стига да сте сред четящите българи, ще откриете нещо, което дълбоко ще ви докосне и ще ви накара да усетите себе си, заяви литературният критик Марин Кадиев.
Трилогоията е посветена на събитията около Априлското въстание в Перущица. Но извън конкретността на документалността и дори над художествената измислица, авторът прави корекция на много смятани досега за историческа истина факти, премахва заблуди и утвърждава вечните човешки ценности.

В книгата има и философия, и народопсихология, дори социология. Това е роман за вярата, за свободата и робството, за любовта и надеждата, за бъдещето. Чрез невероятните персонажи ни се представя една невероятна плетеница между реалното и екзистенциалното. Това е книга на надеждите, на вярата в българските стойности  - книга, която, ако я прочетеш, ще се усетиш повече във времето и повече човек, каза още Кадиев.

Като председател на Съюза на независимите писатели, той смята да предложи „Виното на надеждите” за Нобелова награда за литература. В момента си подготвя преводът на книгата на английски език.