Злато и бронз за маричанки в Божурище

Спорт

14-06-2013, 11:08

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Пловдивчанки фаворитки за Европейската купа в Москва

Със злато и бронз се поздравиха двете двойки на Марица (Пловдив) на турнира по плажен волейбол в Божурище от Националната верига за девойки.

В надпреварата до 18 години Вангелия Рачковска и Тереза Иванова триумфираха като победителки.  В оспорвания финал те се наложиха над двойката Петрова и Кьосева с 2:1 (21:15, 15:21, 15:13).  Малко по-лесна беше успехът на пловдивчанки в полуфиналния им мач – 2:0 (21:11, 21:16) над Ценова и Ценова.

С тази победа в Божурище Вангелия и Тереза се превърнаха във фаворитки при избора на БФВ коя девическа двойка да представи България в битките в Група H от Зоналната фаза на дебютната Европейска отборна купа по плажен волейбол за подрастващи на 25 август в руската столица Москва.

В турнира до 22 години Теодора Симеонова и Никол Николова не успяха да преодолеят на полуфиналната права своите опонентки Ивана Боянова и Джесика Николова, които в последствие спечелиха златото, и отстъпиха с 1:2 (15:21, 22:20, 6:15).  В малкия финал Теди и Никол постигнаха чиста победа над Светослава Ганчева и Ралица Василева с 2:0 (21:18, 21:19) и се наредиха сред призьорите.

За пловдивската двойка третото място е леко отстъпление от първото, което те спечелиха на първия турнир от веригата – в Кърджали.  Все пак те остават на второ място в актуалната ранглиста за девойки до 22 години, която ще определи българските представители на Европейското първенство във Варна през август.

Преди последния решаващ турнир, който започва от днес в Габрово, лидер в ранглистата са Боянова и Николова с 44 точки, докато Симеонова и Николова са с 40 т.  Като домакин на континенталния шампионат България има право да участва с поне две двойки във Варна.