Рискът от наводнения е умерен, успокои Кристалина Георгиева

Умерен обаче не означава нулев, подчерта еврокомисарят

Рискът за България за наводнения от повишеното ниво на река Дунав в Централна Европа засега остава умерен. Това заяви в Русе еврокомисарят по реакции при кризи Кристалина Георгиева.

Георгиева обясни, че ситуацията по Дунава продължава да бъде тежка за страните от Централна Европа. В момента в Унгария и Сърбия се извършват сериозни укрепителни дейности по дунавския бряг, но в резултат от мерките за превенция, взети след големите наводнения в Европа през 2002 г., сега щетите и човешките жертви са много по-малко. Еврокомисарят подчерта, че според прогнозите на Европейската система за оценка на наводненията рисковете от наводнения за България са умерени, което в никакъв случай не означава нулеви.

"Това означава, че не очакваме у нас вълната да бъде такава, каквато беше в страните нагоре по течението по две причини. Първо, защото се извършиха много укрепителни работи в страните преди нас, и второ, защото, българският бряг е по-висок, у нас рядко има сериозни наводнения", посочи Георгиева. Тя призова съответните служби у нас трябва да продължат да следят внимателно състоянието на укрепленията по реката, тъй като евентуално скъсване на диги би могло да промени ситуацията в негативен план.

Еврокомисията очаква засегнатите от наводненията страни да извършат оценка на щетите и да подадат искане за помощ. Изискванията са щетите са да са повече от 0,6% от БВП на съответната държава. Кристалина Георгиева припомни, че фондът за солидарност е създаден след наводненията от 2002 г. и позволява до 1 млрд. евро на година да бъдат предоставени като помощи на засегнати от катастрофални бедствия страни.

Тя коментира и изваждането на "Гражданска защита" и пожарната от структурата на МВР. Кристалина Георгиева заяви, че това е правилен ход, тъй като МВР е доста натоварено откъм задължения. "Аз не съветвам да се връща Министерството за бедствията, което имахме, защото ние нямаме мащаба, който оправдава създаването на цяло министерство. То е подходящо тази структура да бъде изведена на директно подчинение на министър-председателя или да се създаде агенция, която е директно поставена към Министерски съвет и е с по-високи правомощия. Това ще позволи повече внимание към тези структури, ще им даде възможност да разгърнат превантивната дейност, да работят с другите министерства по-директно, тъй като превенцията не може да се реализира от Гражданската защита - тя изисква всички да бъдат ангажирани, и в същото време няма да натовари малка страна като България с пълния министерски апарат", смята еврокомисарят.