Европейският съвет за радио и телевизия поиска връщането на ERT

Хиляди гърци протестират заради решението на правителството да закрие националното радио и телевизия

Европейският съвет за радио и телевизия (EBU) поиска от Гърция да възстанови работата на държавната компания ERT след изненадващото решение на правителството да я закрие, за да намали държавните разходи.

"Искаме от правителството да промени това решение, искаме да възстанови телевизионния, радио и уеб сигнал", заяви Жан-Пол Филипо, председател на EBU, най-голямата асоциация на националните радио-телевизионни компании в света. Служителите и журналистите на ERT протестират четвърти ден след шокиращото решение от вторник за закриването на радио-телевизионната компания.

Стотици служители на компанията организират седящ протест в офисите й в големите градове на страната, а централата в Атина излъчва в интернет и чрез сайта на Комунистическата партия. "Ние ще продължим окупацията, докато ERT бъде отворена отново, а законодателният акт бъде отменен", заяви председателят на профсъюза на ERT Никос Цимпидас.

Вчера основните профсъюзи в Гърция обявиха обща стачка в подкрепа на ERT и около 15 000 души протестираха в Атина и Солун с искане за незабавното възстановяване на работата на радио-телевизионната компания.