Русия: САЩ не са убедителни за химически оръжия в Сирия

Доказателствата били изфабрикувани

Обвиненията на САЩ относно прибягването до химическо оръжие от режима на Башар ал-Асад в Сирия не са убедителни, заяви дипломатическият съветник на Кремъл Юрий Ушаков.

"Ще го кажем ясно - представеното от американците не ни се струва убедително", посочи той пред журналисти и допълни, че се е състояла среща между руски и американски представители, на която последните са разкрили информацията. "Естеството на тези информации, разбира се, не може да бъде разкрито. Но повтарятм, че това не е убедително", заяви Ушаков.

Белият дом съобщи вчера, че сирийският режим е прибегнал до химическите си оръжия при атаки, отнели живота на до 150 души. Според американски представител в последната година многократно е използван газ зарин в малки количества срещу опозицията. Тази сутрин председателят на Комисията за външна политика на руската Дума (долната камара на руския парламент) Алексей Пушков обвини САЩ, че са изфабрикували информацията.

"Информациите за използването на химически оръжия от Асад са изфабрикувани по същия начин като лъжата за оръжията за масово поразяване на Саддам Хюсейн" в Ирак, съобщи Пушков в Туитър. "Обама следва същия път като Джордж Буш", предишния американски президент, който започна военна операция в Ирак през 2003 г., допълни същият източник. "Какъв интерес би имал Асад да използва "в ограничени количества" газ зарин срещу бунтовниците? Защо? За да даде претекст за външна намеса ли? Не е логично", пише още Пушков.

Ушаков отказа на този етап да прави паралел с обвиненията през 2003 г. на тогавашния държавен секретар на САЩ Колин Пауъл за съществуването на оръжия за масово поразяване в Ирак, които се оказаха неверни. Той обаче заяви, че американското решение за увеличаване на помощта за бунтовниците ще усложни усилията за прекратяване на конфликта, който по данни на ООН е отнел живота на над 93 000 души.