Посегателствата срещу кучета продължават

Мисия Пловдив

14-06-2013, 15:13

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

4 четириноги убити за денонощие

52-годишен мъж от Брестник е съобщил в Първо РУП, че две от кучетата му с неустановена порода са били застреляни. Потърпевшият обяснил пред служителите, че това е станало вчера в землището на селото, където отглежда крави.

За охрана на имота си мъжът използвал около 12 кучета, които се разхождали отвързани наоколо. Около 18:00 часа някои от питомците му реагирали на звук от примамка за зайци и побягнали по посока на шума. В същото време от там се разнесли изстрели и животновъдът забелязал трима непознати с пушки да отпътуват с лек автомобил ВАЗ. По-късно стопанинът открил наблизо 2 от кучетата си мъртви с огнестрелни рани по тях.

В хода на разследването е била установена самоличността на тримата мъже, които са на възраст между 30 и 39 години. Оказало се, че те са членове на ловната дружинка в Брестник и същия ден, по утвърден план, проверявали солищата на дивеча и укритията на хищниците. Ловджиите обяснили, че докато обикаляли са забелязали няколко кучета, които не били от ловна порода и нямали отличителни нашийници. Глутницата гонели сърна с малкото й, и за да ги отклонят мъжете са стреляли напосоки.

По случая е образувано досъдебно производство. С протоколи за доброволно предаване са иззети три ловни пушки. Уведомена е Районна прокуратура – Пловдив.

Междувременно вчера в 11:12 часа на тел. 112 позвънил жител на асеновградския квартал Горни Воден. Той се оплакал, че е намерил мъртви двете си ловни кучета. По първоначални данни предната вечер около 23 часа мъжът разходил животните и ги оставил отвързани на двора. Вчера сутринта, около 6 часа, стопанинът заварил кучетата си безжизнени. В РУП – Асеновград е образувано досъдебно производство.