Доверието на Плевнелиев към Орешарски рухна

Държавният глава иска НС незабавно да преразгледа избора на Пеевски за шеф на ДАНС

Дадох кредит на доверие и апелирах за 100-те дни. Но след това назначение и начинът, по който то бе извършено, моят кредит на доверие е изчерпан.

Това каза президентът Росен Плевнелиев на извънредната пресконференция след назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Не знаех кой ще бъде назначен на този пост, а законът не върнах, защото силно вярвам, че демокрацията повелява на всяко ново управление да даден шанс да реализира идеите си, каза държавният глава.

Плевнелиев ще настоява всеки да аргументира публично и открито назначенията, които прави и да бъде честен пред народа.

Президентът не възрази срещу това предтсавителят на ДАНС да се избира от парламента. "Очаквах това да осигури повече прозрачност, публичност, да се даде възможност за дебат, да се чуе и гласът на опозицията, както и на гражданското общество", заяви Плевнелиев. "Процедурата, по която беше избран председателят на ДАНС няма нищо общо с поетия пред българския народ и лично пред мен ангажимент за прозрачност. Жалко. Кредитът ми на доверие е изчерпан".

Росен Плевнелиев каза, че председателят на ДАНС е едно от най-важните назначение в държавата, на което гражданите да имат доверие.

"Престъпността е транснационална и председателят на ДАНС, ако не се ползва с доверие от външните партньори, няма как да имаме резултати.Дължим на българското общество откритост, това не се състоя днес и аз не мога да подкрепя този модел на вземане на решение. Настоявам Народното събрание незабавно да преразгледа това свое решение. Свиквам КСНС , на което очаквам министър-председателят да обоснове решението си.

Росен Плевнелиев настоя Народното събрание незабавно да преразгледа решението си за назначаването на Делян Пеевски на поста председател на ДАНС.