И Кунева се обади: Протестирайте!

Не може държавата да се превръща в абсурд, заяви лидерката на ДБГ

Не може държавата да се превръща в абусрд. Човек не бива да мълчи, когато е несъгласен.

Това заяви лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева на извънредна пресконференция днес по повод избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Кунева призова всички съмишленици на партията да изразят несъгласието си, като отидат вечерта на организирания в социалните мрежи протест пред Министерския съвет.

Актът на Народното събрание от днес засяга основните права на гражданите. Едно от тях е да знаят кой и как управлява сигурността им. ДАНС не е която и да било друга институция, посочи Кунева и изрази възмущение от начина, по който е избран Пеевски. Според Кунева – трябвало е да има няколко кандидата, които да представят публично визията си и платформите си за дейността на службата.

Тя определи избора на Пеевски като взривоопасно наслагване на риск за сигурността не само на България, но и на Европейския съюз и НАТО.

"Когато се правят кардинални промени в законите за службите в нормалните държави това става след консултации и с широка демократична легитимност. Това днес не беше направено и сега разбираме защо -  законът трябваше да осигури много власт в ръцете на един човек и на една политическа сила", посочи още лидерът на движението.

Очевидно това е цената на оцеляването на правителството, коментира Кунева и допълни, че БСП са предали не само твърдия си електорат, но и тези, които са гласували за тях с надеждата, че ще бъдат алтернатива на ГЕРБ. Че това не е програмно правителство, се вижда и с просто око. Това е нова мръсна коалиция, защото целите й са нечисти, категорична беше Кунева и подчерта, че ако оставката не е акт на оценка на самия Орешарски, то тя няма морална стойност. Ако не се били съгласни с това назначение, въпреки че самият Орешарски го предлага, нека да направят крачката и да се оттеглят от управлението, коментира още Кунева.

По думите й, партиите се държат все едно ги е срам, доказателство за което е, че лидерът на БСП не искаше да оглави правителството. Очевидно му е много неудобно, предположи Кунева като допълни, че не става въпрос само за власт, а за това, че властта се разменя между едните и другите в зависимост от това кой на коя групировка или на коя партия има да отмъщава. В това няма полза за хората, каза още лидерът на "Движение България на гражданите".

Прошко Прошков, член на Националния съвет, коменира, че днешният протест не е нито ляв или десен. Протестът е на нормалните хора срещу мафията и стотици членове на движението са заявили, че ще излязат да портестират.

"Всеки нормален човек се чувства обиден, виждайки колко нагло ни показват в лицето, че това е правителство на мафията", добави и Димитър Делчев.