Пловдив каза: "Не искаме Пеевски за шеф на ДАНС"(СНИМКИ)

Мисия Пловдив

14-06-2013, 21:04

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Градът се вдигна срещу Кабинета „Орешарски“ и новия областен от ДПС

Над 1000 граждани казаха своето „Не искаме Пеевски за шеф на ДАНС“ тази вечер в Пловдив на площад „Съединение“ - пловдивският площад „Таксим“. Младежи, семейства, майки с малки и големи деца, бащи с бебета на ръце, пенсионери ясно изразиха несъгласието си медийният магнат от ДПС да ръководи ключовата за страната ни Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

„Долу ДПС“, „Не на Пеевски“, „Мафията вън“, „Не на олигархията в политиката“, „Червени болкуци“, „Долу Атака“ и „Нови избори!“ бяха най-честите скандирания на гражданите. Част от протестиращите носеха маски – розови прасета.

„Начинът на „избиране“ на Пеевски е причината пловдивчани да са на площада. Бяха погазени демократичните принципи, които се опитваме да устояваме вече 23 години! Днес с погазване на тези принципи за 15 минути бе назначен председателят на една ключова за България агенция!“, извика Константин Атанасов пред всички дошли на бунта. Той получи категоричен и отрицателен отговор на два въпроса: „Искате ли Пеевски да ръководи ДАНС? Искате ли човек на ДПС да бъде областен управител на Пловдив“.

Именно и избирането на Венцислав Каймаканов за губернатор е втората причина за недоволството на пловдивчани. Това ги накара да блокират бул. „6-ти септември“ и да тръгнат от площада към Областната управа като по пътя приканваха гражданите да се присъединят към тях. Пред сградата вълната от недоволство взе връх с нецензурни възгласи срещу Каймаканов, журналиста Николай Бареков, „Долу ДПС“, „Вън! Вън! Вън!“. Протестиращите изпяха химна и отново се отправиха към площад „Съединение“. След минаха през Главната улица и пред общината се разотидоха.

Станалият пословичен лозунг на протестите в България отново прозуча и днес: "Всеки ден ще е така до победата".

Засега протест за утре не е планиран. Протестиращите се уговориха да се съберат отново в неделя в 18,00 часа пред община Пловдив, за когато по-рано тази седмица вече беше планиран протест срещу правителството "Орешарски".