Над 10 000 казаха: "Не на политическия Франкенщайн!" в София

Мисия София

14-06-2013, 21:24

Снимка:

Луиза Божинова

Автор:

Луиза Божинова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Протестът в столицата продължава (СНИМКИ)

Протестът в София в снимки

Нито проливният дъжд, нито загражденията, нито жандармерията успяха да спрат протестиращите срещу кабинета "Орешарски"

Около 10 000 български граждани се събраха на организиран във Facebook протест пред Министерски съвет в София днес. Нито загражденията, нито жандармерията, нито проливният дъжд успяха да спрат българите да изразят недоволството си от правителството на Пламен Орешарски.

Повод за спонтанния протест днес беше назначаването на Делян Пеевски за председател на Държавна агенция "Национална сигурност". Гражданите скандираха "Довиждане", "Оставка", "БСП е мафия", "Орешарски вън", "Всеки ден ще е така, до победата". Те опънаха транспаранти с надписи: "Не на правителството на енергийната мафия", "Не на политическия Франкенщайн - БСП, ДПС и Атака", "Те погребаха България!", "Пеевски = Цветанов, никога вече", "Мафията си има правителство, дали ще има народ зависи от нас”, "Дали ще има народ, избираш ти”. На един плакат беше задраскана снимката на Пеевски, а текстът под нея гласеше: "Без теб в ДАНС".

Първоначално Ларгото блокираха около холяда души, но постепенно броят им нарасна. По данни на полицията на протеста са се събрали около 10 000 души. Силният дъжд, изсипал се преди митинга и веднъж докато траеше той, не разпръсна недоволната тълпа. Засиленото полицейско присъствие също не попречи скандиранията да продължат. Едно от най-гръмките измежду редиците беше познатото от близкото ни минало: "Кой не скача е червен". Други запомнящи се бяха: "Слънце грее, дъжд вали, правителството ти свали", "Пеевски в затвора", "Грабвайте паветата" и много други.

Недоволните развяваха български знамена, пееха химна на Републиката, хвърляха пиратки зад загражденията на Министерския съвет, където органите на реда следяха за безредици. Наред с призивите за оставка и гръмкото "ууу", което огласи протеста, гражданите пожелаха новоизбраният шеф на ДАНС Делян Пеевски да излезе и да застане пред протестиращите.

По-рано днес, малко след обявяването на Пеевски за шеф на ДАНС, веднага беше сформирана Facebook група "Не искам Пеевски за шеф на ДАНС", която беше организатор на днешния протест. На въпросната страница е отправено питане към участниците – Какво искате да постигнете с протестите. Мнозинството от гласувалите са дали отговор: "Нова система на управление – към повече пряка демокрация и самоуправление".

"Това тотално разби на пух и прах претенциите на правителството да е експертно…", коментира потребител. "Нямам думи, явно решиха да ни пробват до къде може да ги изтърпим. Дано да са останали критична маса нормални хора и да и пометат до месец два", казва друг. По време на протеста младите хора коментираха случката с думите: "Не мога да повярвам, че назначиха този за шеф на ДАНС и "Писнало ми е вече от псевдонационалисти“. Други споделиха, че са били много против "такива мероприятия", но не могат да се примирят и "като четат им се разтреперва всичко".

Малко след 20 ч. демонстрацията пое по жълтите павета към Народното събрание и "Орлов мост".