Нови 60 000 безработни през август

Новините

15-06-2013, 10:48

Снимка:

webcafe.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Прогноза на социалният министър

В края на август броят на безработните ще скочи с 50-60 000 души. Това прогнозира от парламентарната трибуна социалният министър Хасан Адемов вчера. Това са хора, назначени преди време по различни програми за заетост, чийто срок изтича. В същото време финансовите средства на социалното министерство за субсидии за разкриване на нови работни места са на минимум, съобщава cross.bg.

Схемите по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", които са свързани с пазара на труда, също са изчерпани", обясни Адемов. Така общият брой на безработните в страната ще надхвърли 500 хиляди души, ако се вземат предвид данните на Националния статистически институт. За първото тримесечие на годината, когато традиционно безработицата е най-висока, статистиката отчете 456 хиляди безработни, или ниво от 13.8%. Съкращаване на нови 50-60 хиляди работещи наведнъж, без възможност за насочването им към нови субсидирани работни места означава нивото на безработица в страната да нарасне с още 2 процентни пункта, т.е. да надхвърли 15%.

В същото време по европрограмата "Развитие на човешките ресурси", която приключва до края на тази година, има неусвоените около 425 млн. лв. "Те обаче са по други направления, а не за пазара на труда, и страната ни ще води трудни преговори с Брюксел за пренасочването им към заетост", обясни Адемов. Социалното министерство вече е започнало разговори с министерството на образованието как да бъдат спасени близо 200 млн. лв. от тях за стажове на ученици, студенти и докторанти. Има реален риск тези пари да бъдат загубени, тъй като договарянето им изостава.