В Добрич започна Хоровият фестивал „Маестро Захари Медникаров” /ВИДЕО/

Добрич Лайф

15-06-2013, 12:26

Снимка:

Dobrichutre.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Първи се представи Фолклорен хор “Елица” от София

Днес бе даден стартът на юбилейно Х-то издание на Хоровия фестивал „Маестро Захари Медникаров” Добрич. Проявата е под патронажа на кмета на  града Детелина Николова.
Концертите се провеждат в Добрич и курортния комплекс „Албена” Участниците във фестивала са на възраст над 18 години, като в това издание форматът е разширен заради юбилея.
В първия фестивален ден в Огледална зала “Нели Божкова” любителите на хоровото изкуство имаха възможността да се насладят на изпълнения на Фолклорен хор “Елица” от София, Народен хор към Двореца на културата “Чайка” в руския град Лобня, Мъжки хор при Народно читалище “Разум” в град Монтана и Хърватския хор “JekaPrimorja”.
Във фестивален концерт от 17,00 часа ще участват Камерен хор “Радуница” от Москва, Вокален ансамбъл “OctaVoice”, София, Камерен хор “Ave Musika” от Украйна и Академичен народен хор към Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в град Пловдив.
Гала – концертът е на 16 юни, от 17.00 часа в Органова зала “Добрич”. Тогава ще звучат някои от най-атрактивните изпълнения на участниците във фестивала. Специален поздрав ще поднесат миналогодишните носители на Гран-при – Хор “Виктория” при Детска школа по изкуства “М. А. Балакирев” в град Москва.
Предвидени са грамоти и награден фонд от 6 000 лв. от Цветан Иванов – управител на Фестивална програма “Приятели на България” и почетни плакети от кмета на Добрич, в който Маестро Захари Медникаров създаде знаковия за българската хорова школа Детски хор. От Български хоров съюз и Съюза на българските музикални и танцови дейци също ще отличат участници.