Румен Петков: Станишев още днес трябва да обяви оттеглянето си

Политика

15-06-2013, 16:55

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Георги Кадиев поиска оставките на Станишев и Пеевски

Лидерът на БСП обявил в ефир, че знае как се носи отговорност

Сергей Станишев трябва още днес да обяви оттеглянето си от поста председател на БСП, защото той пряко се ангажира с избора на Делян Пеевски. Това каза Румен Петков от БСП пред "Фокус".

"Изборът на Делян Пеевски е изключително груба грешка от страна и на самия Делян Пеевски, и най-вече от страна на социалистическата партия и нашия председател Сергей Станишев. Още вчера изрично подчертах, че тук трябва да говорим за отговорност. В телевизионно интервю вчера Станишев каза, че знае как се носи отговорност", каза Петков.

Той заяви, че оттеглянето на Пеевски от поста му на шеф на ДАНС е една "много мъжка постъпка".

"Защото той видя какви са обществените нагласи, видя какво напрежение предизвика това парламентарно решение и според мен и от гледна точка на институциите, които са ангажирани с интересите на националната сигурност, и от гледна точка на интереса на общество и държава, той взе правилното решение да се оттегли."

Така или иначе вчера бяхме свидетели на едно изключително мощно изригване на обществото срещу БСП. У мен остава впечатлението, че Сергей Станишев лично е мотивирал чрез натиск министър-председателя да направи предложението за г-н Пеевски в пленарна зала, посочи Румен Петков. Така че ако Станишев иска да запази остатъците на човешко и политическо достойнство, това е личен негов въпрос, разбира се, трябва да се оттегли. Ако има партийно мислене и иска да помогне на БСП в тази изключително тежка кризисна за нас ситуация, той трябва да обяви още днес декларативно оттеглянето си от поста председател на партията, за да не й тежи и за да не продължава нагнетяването на омраза и напрежение срещу нас по площадите и оттам и обществото като цяло. Това, което видяхме вчера, е равнимо само с изключителното противопоставяне в началото на 90-те години, каза още Румен Петков.