Всеки трети къта стотинки в буркан

Най-доброто от печата

16-06-2013, 08:28

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Харчим парите за море или нов телевизор

Всеки трети българин спестява пари в буркан, бутилка или касичка. Хората предпочитат този вариант, защото им е по-лесно да заделят настрани монети от 1 лев, вместо да трупат на влог по-големи суми. Въведеният от началото на тази година данък върху лихвите по депозитите допълнително кара българите да се завърнат към традиционните методи на спестяване. Гражданите държат парите си вкъщи, защото се страхуват и от запор на сметките си заради дългове към дружествата за комунални услуги, показа проверка на „Монитор”.

 

„Буркан от 1,5 литра побира около 1200 лева на монети само от 1 лев”, разказа домакинята Е. К. от малък град в провинцията. Всеки ден тя отделя по една стотинка с най-високия номинал от семейния бюджет.

 

Хората събират пари и в пластмасови бутилки  

„Стандартна бутилка от кола от 2,5 литра побира 1300 лева на монети от 1 лев”, сподели електроинженер, пожелал анонимност.

 

Скътаните пари пък най-често отиват за почивка на море или за нов телевизор. Хората харчат спестеното и за подаръци на близките за рождени дни или други празници. Други си помагали със средствата в критични ситуации, когато някой член от семейството остане без работа.

 

Финансисти припомнят още, че българите са започнали да спестяват повече по време на кризата. В момента сънародниците ни заделят около 25 на сто от доходите си като „бели пари за черни дни”. Преди кризата, в периода 1998-2008 г., домакинствата са спестявали по-малко, около 14-15% от постъпленията си.

 

Показателен е и внушителният ръст на депозитите в банковата система през последните години. Към края на април по влоговете на гражданите и домакинствата са натрупани

 

36,8 млрд. лв., показват данни на Българската народна банка (БНБ). За сравнение в края на същия месец през 2009 г. по сметките на физически лица е имало 22,9 млрд. лв.

 

Според експерти обаче този огромен ръст на депозитите не се дължи единствено на спестовността на българите. Наскоро проф. Стати Статев, член на Управителния съвет на БНБ, обясни, че тенденцията е свързана с отказа на гражданите да се занимават с бизнес. Тогава той каза, че много хора, които са регистрирали ЕТ преди кризата, сега се отказали от дейността си. Те разпродавали активите си и влагали получените средства в банкова сметка. Според банкери голяма част от парите, които се съхраняват като депозити в българската банкова система, идват от чужбина. Причината е, че условията, които предлагат българските финансови институции, са атрактивни за чуждестранните капитали. Показателен бил и фактът, че нарастват предимно големите депозити. Наскоро данни на БНБ показаха, че само за година влоговете, по които има над 1 млн. лв., са се увеличили със 156. В същото време малките депозити до 1000 лв. намаляват с 219 хиляди.