Показват книга за живота на Ататюрк

Мисия Пловдив

16-06-2013, 14:47

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Премиерата ще е в Пловдив

В Пловдив ще бъде представено новото издание на книгата „Мустафа Кемал Ататюрк – Паша на Империята, Президент на Републиката“ от  Иван Влайков. Премиерата ще бъде във вторник вечер в Новотел Пловдив.

Организаторите на презентацията споделят, че това е уникална книга за големия приятел на България, изключителния военноначалник и държавник Мустафа Кемал Ататюрк, номиниран през 1934 г.от гръцкия министър - председател Елефтериос Венизелос за Нобелова награда за мир, за изключителните му заслуги за опазването на мира но Балканите и Близкия изток. До края на живота си Ататюрк обича България. На 22 октомври 1931 год. той дава интервю за българския вестник „Утро”, в което казва:

„Няма да забравя приятните моменти, които съм преживял в България. Бил съм и винаги ще бъда приятел на българския народ. Обичам го безрезервно още от детството. В Солун (б.изд. където Ататюрк е роден) съм другарувал през всичкото време само с българи. Всяко българско нещастие ми причинява невъобразима болка. Винаги съм правил всичко възможно да помогна на България. Турция и България трябва да бъдат приятели. Който е против България, той е и против Турция.”

Премиерата в града се прави под патронажа на Генералното  Консулство на Република Турция в Пловдив.