Столичани искат Паметника на съветската армия да бъде махнат

Днес се организира малък протест пред него

Около 50-ина души се събраха днес на протест срещу Паметника на съветската армия. Те го обвиха в българското и европейското знаме и го облепиха с различни надписи, сред които най-често повтарящият се бе "Вдигайте си чуковете".

 

Цитати от Стефан Стамболов и Захари Стоянов също присъстваха на паметника днес: "Няма милост за предателите", "Русия - враг номер 1 на България" и "Не искаме руски шмайзер да бесней над бащино ни огнище". За пореден път поводът за днешното събиране бе желанието на протестиращите паметникът да бъде демонтиран и да бъде преместен, по възможност на територията на някой музей. Те заявиха, че още от април 1993г. има подобно решение на Столична община.

 

"Нашата кауза е да посочим къде в България стърчи символът на нашата нетърпимост към лъжата. Защото това, което е написано е една огромна лъжа – България нито е била освободена, нито трябва да бъде благодарна за това, че е била окупирана", посочи журналистът Иво Инджев. Той допълни, че по официални данни няма нито един убит на българска територия съветски войник, а за сметка на това "имаме това нещо, построено 10 години след войната". “Ние искаме хората да се осъзнаят, че ние минаваме с преклонена глава край съветския символ на окупацията“, заяви журналистът.

 

Студентът по физика Христо Пеев беше пред паметника с надпис "Вдигайте си чуковете" и посочи, че това е заигравка с популярните сърп и чук, символи на СССР. Младежът също изказа желанието си паметника да бъде махнат от центъра на София. "Той е паметник, той е история, обаче не трябва да забравяме какво означава паметникът: той стои тук с някаква цел, той стои тук, за да символизира нещо и това, което той символизира за мен няма как да бъде положително. Той може да остане част от историята и в някой музей“, каза още студентът.