Мерджанов определи цената на мира

Депутатът от Коалиция за България коментира събитията около кандидатурата на Делян Пеевски за председател на ДАНС

“През годините БСП винаги е давала достатъчно доказателства, че гражданският мир е по-скъп от всичко останало и затова сме плащали доста висока цена. В настоящата ситуация нещата не са по-различни.“ Така депутатът от Коалиция за България Атанас Мерджанов коментира решението да подкрепят заявлението на Делян Пеевски да се оттегли от поста председател на ДАНС.

 

Според него състоянието на агенцията и целия сектор "Сигурност" е доста критично, затова е необходимо да се назначи решителен човек, външен за системата, който да оправдае очакванията на народа и да доведе до добри резултати. След разглеждане на няколко кандидатури изборът на мин.-председателя е бил Делян Пеевки, което предизвика незабавна ответна реакция от страна на българското население. Мерджанов напомня, че ситуацията е изключително напрегната и се налагат бързи решения в кратки срокове.

 

На въпрос, дали е имало задкулисни договорки при избора на Пеевски, депутатът отговори отрицателно. Депутатите на ГЕРБ са имали възможност да останат в пленарна зала и да участват в дебат, но са напуснали, обясни народният представител от КБ. Атанас Мерджанов допълни, че в крайна сметка г-н Пеевски се оттегля от заемания пост, но това не снема отговорността от БСП. "Ние се отнасяме с уважение към гражданския протест и ще се съобразяваме дотогава, докато има конкретни граждански искания", разясни депутатът и подчерта, че на протестите се чуват призивите на ГЕРБ, които Цветанов е задал за предсрочни избори и нова конституция.

 

По повод исканата оставка на Сергей Станишев, депутатът от БСП каза, че "оставка на лидер в този момент би било огромна грешка" и допълни, че е повече от важно в сегашния момент да има стабилизация, да се даде възможност правителството да работи, защото предстои да се приемат изключително важни закони.