7 домашни лека срещу главобол

Животът

17-06-2013, 06:00

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Дори и хубави изживявания могат да станат причина за болки в главата

Има толкова много неща, които могат да предизвикат главоболие: крайни срокове, досадни колеги, задръствания, спорове.

Невероятно, но дори и хубави изживявания могат да станат причина за болки в главата – в медицината дори има термин като "главоболие от сладолед".

По природа главоболието е отговорът на тялото към физически и емоционален стрес. Този стрес може да накара мускулите във врата и главата да се съкращават и по този начин да доведат до т.нар. тенсионно (причинено от напрежение) главоболие.

Или може да накара кръвоносните съдове да се свият и по-късно да се разширят, което предизвиква мигрени или главоболия вследствие на промените в кръвното налягане. А ако синусите ни са запушени или инфектирани, често възникват т.нар. пулсиращи главоболия. Като изключим дискомфорта, повечето главоболия са временни и доста успешно се поддават на домашно лечение – дори с някои алтернативни средства – извън най-популярните лекарства без рецепта, пише "Здраве.bg".

Чай от корен от джинджифил
Джинджифилът може да потисне гаденето, което често съпровожда мигрените. Пригответе чая като сварите на тих огън в покрит съд три четвъртини корен от джинджифил в две чаши вода в продължение на 30 минути.

Ваните с розмарин действат релаксиращо на тялото и облекчават напрежението в областта на главата

Масло от мащерка и розмарин - за разтривки на главата
За да облекчите главоболието, капнете по една-две капки масло от мащерка или розмарин върху всяко слепоочие и върху челото си. Втрийте внимателно в кожата, след това го оставете за няколко минути да попие. В изследване от 2010 г. учените са установили, че маслата от мащерка и розмарин съдържат карвакрол - субстанция, която влияе на принципа на противовъзпалителните лекарства.

Освен главоболие чаят от лайка лекува от очни инфекции до лумбаго и ревматит

Чай от лайка
Чаят от лайка съдържа съставки, които помагат за понижаване на болката и същевременно отпускат тялото. Пригответе си чаша чай от лайка, като сложите едно пакетче в току-що завряла вода и го оставите в покрит съд за 10 минути. Може да го подсладите с мед. Отделете няколко минути да изпиете бавно чая, най-добре докато седите на тихо място.

Масла от мента и лавандула за потапяне на краката
Някои естествени лечители вярват, че потапянето на стъпалата във вода е силно лекарство против главоболие. Горещата вода притегля кръвта в стъпалата и по този начин облекчава налягането в кръвоносните съдове, намиращи се в главата. Няколко капки масло от мента и/или лавандула осигуряват успокояващ ефект.

Магнезий
Учените, които правят изследвания върху главоболието, твърдят, че хората с мигрена трябва да държат в кутията си с лекарства и таблетки магнезий. Оказва се, че при мигрена нивото на магнезия в мозъка е много ниско (което предполага, че може да има цялостен дефицит на магнезий). Две клинични проучвания показват, че приемането на хранителни добавки с магнезий може да ни предпази от главоболие. Експертите препоръчват да се взимат по 400 мг на ден. Внимание: при някои хора магнезият може да предизвика диария.

Витамин В2
Медицински анализ разкрива, че приемането на 400 мг от рибофлавин (витамин B2) всеки ден в продължение на три месеца рязко намалява главоболието - с до 50%.
Екстракт от чобанка
Тази не особено популярна билка се е доказала като ефективен метод за облекчаване на мигрената. Препоръчителната доза е 75 мг 2 пъти дневно в продължение на един месец, а след това – по 50 мг на ден./edna.bg