Партиите поръчват музиката и си плащат

Най-доброто от печата

17-06-2013, 06:08

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

"Музикаутор" създава структура, която да следи за дължимите авторски права от концерти и предизборни кампании

Парламентарните избори на 12 май т.г. са били първите, след които партиите са платили за авторските права на песните, звучали на техните предизборни митинги, показа проверка на "Труд".

Най-много - 8200 лв., са платили от ГЕРБ. Договорът ни не е директно с партията, а с фирма подизпълнител, обясни шефът на сдружението, което защитава авторските права на композитори, текстописци и музикални издатели "Музикаутор" Иван Димитров.
От ДСБ също имат сключен договор със сдружението и са платили 1200 лв. От "Движение България на гражданите" са превели 106 лв. "Музикаутор" има сключен договор с БСП и в момента се чакат отчетите на партията и възнаграждението, което дължат за озвучаване на предизборната им кампания.
Все още нямаме контракт с НДСВ, но те отчетоха, че са използвали само една песен - "Моя страна, моя България", и смятам, че няма да има проблеми и ще си платят, обясни Димитров. Имало партии и като "Атака", които изобщо не ползвали музика на митингите си.
В момента в "Музикаутор" се създава структура, която да следи за дължимите авторски права от концерти и предизборни кампании. Димитров обясни, че един от методите бил да се гледат интернет платформите, където политиците пускат записи с мероприятията. Според тарифите на "Музикаутор", одобрени от Министерството на културата, всеки организатор на предизборно събитие трябва да плати 8,73% (без ДДС) от бюджета му за авторски права.
За предишните парламентарни избори през 2009 г. ГЕРБ и НДСВ не са сключили договор с "Музикаутор", а заради давността от 3 г., няма и как да им се потърсят пари. БСП са си платили над 5600 лв., а ДСБ и СДС, които тогава бяха коалиция, са превели около 7000 лв. За ДПС и "Атака" нямаме информация да са правили концерти на митингите си тогава, обясниха от "Музикаутор".

ДСБ се оказаха и най-коректни, защото и на вота за президент и за местна власт през 2011 г. също са се издължили - 4500 лв. Стефан Данаилов, кандидат за държавен глава на БСП тогава, е платил 1050 лв. за откриването на кампанията в НДК, но БСП и ГЕРБ - не, каза още Димитров. Кандидатите за президент - бизнесменът Димитър Куцаров и за вицепрезидент - джазпевицата Камелия Тодорова, също са дали 500 лв.