Икономическа зона "София - Божурище" очаква до 5 хил. нови работници

Мисия София

17-06-2013, 10:47

Снимка:

МИЕ

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Росен Плевнелиев ще открива нова икономическа зона

Очакванията са зоната да стане привлекателна за български и чуждестранни компании

Икономическа зона "София - Божурище" се очаква да осигури между 3 и 5 хиляди нови работни места в следващите 5 години. Това заяви пред БГНЕС Валери Андреев, изпълнителен директор на Национална компания "Индустриални зони".

Икономическата е мащабен проект на около 3 хиляди декара и първата цел е да се изгради инфраструктурата. Очакванията са тази зона да стане привлекателна за български и чуждестранни компании, за да може те да се концентрират върху изграждането на собствените си проекти.

"Днес ще представим първата компания – немската фирма Бер Хелла Термоконтрол (Behr- Hella Thermocontrol GmbH или BHTC). Тя е от високотехнологичния автомобилен сектор, заявява Валери Андреев. Нейните мениджъри оцениха положението ни и в следващата половин година ще бъде готова сградата им, а в следващата една година, те възнамеряват да започнат реално производството на високотехнологични устройства за управление на климатични системи за автомобили, обясни още изпълнителен директор на "Индустриални зони".

Немската компания иска да закупи имот в икономическата зона на 70 хил. квадратни метра. Има заявен интерес от още 10 български компании, такъв проявяват и чуждестранни фирми – в ход са преговори.

В страната се работи по общо осем проекта от подобен характер, но икономическата зона "София - Божурище" е най-мащабният.

Тази сутрин в Божурище, на определената територия, ще има церемония за първата копка на икономическата зона. Сред гостите се очакват да бъдат президентът Росен Плевнелиев, министърът на икономиката Драгомир Стойнев, кметът на столицата Йорданка Фандъкова и кметът на Божурище Аспарух Аспарухов.